szerző:
hvg.hu

Az ügyhöz az Orbán családnak dolgozó ügyvédi irodának is köze van.

Kizárnák a Zsolnay-örökösöket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ből – adta hírül a 24.hu az OK!PÉCS értesülésére hivatkozva. A portál szerint a lépésre a néhány nap múlva esedékes rendkívüli közgyűlésen kerülne sor, a cég jogi képviselője szerint azért, mert Mattyasovszky-Zsolnay Viktor és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia visszaéltek a Zsolnay névvel és -védjegyekkel. A hivatkozási alap egy elsőfokú bírósági ítélet. Az örökösök részesedése minimális, hiszen a többség, a részvények 80,3 százaléka a szír származású, svájci-magyar órakereskedő Bachar Najarié, 19,5 százalék pedig a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., azaz a pécsi önkormányzat kezében van.

A két örökös visszautasította a védjeggyel való visszaélésről szóló állítást, szerintük éppen ellenkező a helyzet: Najariék készülnek arra, amivel őket próbálják besározni. Újabb védjegybejelentéseket észleltek, „amelyeknek más célja aligha lehet, mint hogy azok birtokában Pécs városa, pécsi cégek és tisztességes pécsi vállalkozások zsarolhatóvá váljanak névhasználati követelésekkel a gyár többségi tulajdonosa által” – írták az OK!PÉCS-en.

A védjegyügyet az SBGK Ügyvédi Iroda intézi. Ez az az iroda, amelyik az Orbán családnak is dolgozik, és a Lázár-féle Miniszterelnökségnek közbeszerzési, jogi tanácsadókat adott uniós és költségvetési pénzekből támogatott projektekhez. A kétszer (csaknem) 5 milliárd forintos megbízást csak nemrég szüntette meg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki  úgy kalkulált, hogy a külsősöknél olcsóbban is meg tudja oldani a feladatot.

A kiújult háború közben csehül áll a Zsolnay:

  • a tulajdonosok júliusban úgy döntöttek, hogy 538 milló forinttal, 1,6 milliárdra csökkentik a jegyzett tőkét,
  • a cég forgalma 368 milliót tett ki, ami jóval kevesebb az előző évben elért 638 milliónak,
  • majdnem két évi forgalomnak megfelelő porcelán fekszik a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában,
  • a gyár exportja pedig a múlt évben 6 millió forintra aszott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is

754 millió hamis fiókot törölt a Facebook, és odacsaptak a gyűlöletbeszédnek is

Handó visszavág

Handó visszavág

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Macedón miniszterelnök: Gruevszkit elrabolhatták

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Zaklatást emleget az 5. leggazdagabb magyar műtrágyagyára, ahol több száz rendőr razziázott

Zaklatást emleget az 5. leggazdagabb magyar műtrágyagyára, ahol több száz rendőr razziázott

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió

Nem találunk szavakat: újra kapható lesz a kazettás rádió