szerző:
hvg.hu

A 61 éves Alain Ducasse 10 éven át vezette a világ egyik legelegánsabb éttermét.

A Jules Verne nevét viselő vendéglő az Eiffel-torony legmagasabb, de még turisták által is megközelíthető szintjén van. Nem csak az étel fenomenális ott, hanem a kilátás is Párizsra. Itt látta vendégül például tavaly nyáron Emmanuel Macron Donald Trumpot. Alain Ducasse éttermei világszerte jelenleg 21 Michelin csillaggal rendelkeznek – ez világrekord. De pár hónapja Alain Ducasse egy, a bíróságon még most is vitatott közbeszerzési döntés alapján elvesztette a Jules Verne étterem üzemeltetési jogát. Persze lehet, hogy a kulisszák mögötti hírek alapján számára nem volt meglepetés, hogy a Sodexo céghez került a jog. Mert Ducasse szeptember 10-én be is indította az új szuperéttermét. Valójában egy 31 méter hosszú, 10 méter széles hajóról van szó.

Párizsban sétahajók tucatjai járják a Szajnát, dugig tele turistákkal, szerény büfével. Az új úszó étterem viszont valóságos csoda lesz – ígéri Ducasse, aki egyébként 2008 óta nem a szülőhazájában, Franciaországban adózik, hanem a gazdagokkal sokkal elnézőbb, monacói hercegségben. Ducasse hajóétterme környezetbarát, elektromos meghajtású a vízi jármű, és a konyha is csak elektromos eszközökkel üzemel. Ducasse ígérete szerint a menü is könnyű, modern, tehát nem puffasztó ételeket tartalmaz, de olyanokat, amelyek mindig is jellemzőek voltak a párizsi konyhaművészetre – írja a Franceinfo.

Az árak: délben egy háromfogásos menü 100 euró, ugyanez este 150. De az ínyenceknek ott van az ünnepi, ötfogásos ételsor, 500 euróért, de ebben az étvágygerjesztőként felszolgált pezsgő, továbbá a fehér- és a vörösbor is benne van. A 36 fős konyhai személyzetet Francis Fauvel főszakács irányítja majd. A Ducasse kategóriájú szuperséfek csak a háttérből irányítják az üzletmenetet, ők csak garantáltan nagy nézettségű tévéműsorok forgatásakor tevékenykednek személyesen is a konyhában. Egyébként egyes hírek szerint az étteremhajó elindítására Ducasse már évek óta készült, és a projekt akkor is elindult volna, ha nem vesztette volna el az Eiffel-torony tetején lévő Jules Verne étterem üzemeltetési jogát.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!