szerző:
hvg.hu

Megkezdődött a homoktövis szüretelése Neszűrben. A közfoglalkoztatási program keretében zajló betakarításból nettó 3,5 millió forint értékesítési bevételre számítanak.

Megkezdődött a homoktövis szüretelése a jászberényi Neszűr területen a közfoglalkoztatási program keretében. A várhatóan október közepéig tartó betakarítás a tavalyi 2,2 hektár után idén mintegy 3,5 hektáron zajlik, csaknem ötezer termő növényről – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere.

Az első ültetvényeket az önkormányzat 2014-ben telepítette, az idén termőre forduló növényeket pedig 2015-ben ültették. A közfoglalkoztatási programok során korábban parlagon heverő területeket vonták újra művelésbe, idén tizenöt, elsősorban a Neszűr területén élő ember dolgozott a programban.    

Az idei termés kiváló beltartalmi értékkel rendelkezik, a szeptember eleji esőzések kedveztek a hozamnak. A tavalyihoz hasonló vagy nagyobb, várhatóan hektáronkénti négy tonna hozam várható, ebből 3,5 millió forint értékesítési bevételre számítanak, ezt a közmunkaprogramba kell visszaforgatni – írta az MTI. Tavaly egyébként Litvániába adták el a terményt, a bevételt a 2018-as közfoglalkoztatási program keretében járdaépítésre fordította az önkormányzat. A homoktövis bogyóit várhatóan idén is külpiacra értékesítik majd az Első Magyar Homoktövis Szövetség segítéségével. Az önkormányzat tervei szerint 2019-től évi 6,5 hektár forgóval zajlik majd a termelés, egy adott területről ugyanis csak kétévente szüretelhetnek.       

A homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozik, feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle, sőt gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják. C-vitamin-tartalma kétszerese a citroménak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!