szerző:
hvg.hu

Kevesebb cukrot eszünk, ráadásul a hibrid kukorica, a csemegekukorica és a zöldborsó nagyobb területi termelékenységet és jövedelmezőséget produkál.

2004 előtt Magyarország gyakorlatilag cukornagyhatalom volt; az EU tagjává vált tíz ország egyik legkorszerűbb cukoriparával rendelkezett. A csatlakozáskor 402 ezer tonnás cukorkvótát állapítottak meg, és ez elegendő is volt a működő öt cukorgyár további üzemeléséhez – írta a Világgazdaság az OTP agrárszakértőinek tanulmányára hivatkozva.

A brüsszeli cukorreform következtében azonban négy hazai cukorgyár bezárt, csak a kaposvári működött tovább, 105 420 tonna kvótával. Az uniós cukorkvóta eltörlése óta gyakran felvetődik egy új cukorgyár építésének ötlete, az OTP agrárszakértői szerint viszont a cukorrépa-termelés nagyon beruházásigényes, fejlesztése speciális gépeket igényel, amelyek más növénykultúrákhoz egyáltalán nem vagy csak korlátozottan használhatók. A cukorrépa termelése ráadásul öntözés nélkül elég kockázatos, viszont az öntözhető területen a hibrid kukorica, a csemegekukorica és a zöldborsó sokkal nagyobb területi termelékenységet és jövedelmezőséget produkál.

Az elmúlt években a tervek arról szóltak, hogy a kaposvári termelőkapacitáson felül további 220 ezer tonna gyártókapacitás-fejlesztést hajtsanak végre, ehhez akár két gyár építésére is szükség lenne, melynek költsége gyáranként kb. 200 milliárd forint. Ehhez adódnának hozzá a termelési háttér beruházásai, pl. csak a kombájnok megvásárlása 8-9 milliárd forintba kerülne.

A világ cukorfelhasználása 1-2 százalékkal csökkenhet. A már öt éve emelkedő készletek pedig nyomás alatt tartják a cukorárakat. Ráadásul az izoglükóz egyes felhasználási területeken helyettesítő termékként jelenik meg, és előállítása jellemzően olcsóbb a répacukorénál.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!