szerző:
hvg.hu

Csökkenthető-e az iparűzési adó az alvállalkozókra hivatkozva? Ezt a kérdést tette fel egy olvasó az Adózónának.

Egy reklámkampányokkal foglalkozó cég vezetője írt az Adózónának: ha a reklámanyagoknak a gyártásához nyomdákat, a kihelyezésükhöz logisztikai cégeket vesznek igénybe, ezek a cégek alvállalkozók-e? Vagyis még egyszerűbben: csökkenthető-e az iparűzési adó a nyomdai, illetve a logisztikai költségekkel?

Fontos eldönteni, hogy a szerződés vállalkozási szerződésnek vagy megbízási szerződésnek minősül-e. Vállalkozási lehet például a tervezési szerződés, a kutatási szerződés, továbbá az új Ptk. szerint a kivitelezési szerződés. A kérdéses esetben felsoroltak nem ilyenek. A vállalkozási szerződés eredménykötelemmel jár együtt, a vállalkozót díj az eredmény elérése esetén illeti meg. Az iparűzési alapjának csökkentése e jogcím alapján akkor lehetséges, ha az adózó mind megrendelőjével, mind szállítójával a Ptk. szerinti vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll.

A megbízott – ellentétben a vállalkozási szerződés szerinti vállalkozóval – nem vállal, jellemzően nem vállalhat garanciát „eredmény” elérésére. A megbízottat az ellenszolgáltatás (díj) akkor is megilleti, ha a tevékenysége nem jár eredménnyel. Tipikusan megbízási szerződések a szakértői szerződések.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!