szerző:
hvg.hu/MTI

A győri Intersparban található Liu's Cooking éttermében "dolgozó" robot angolul beszél, mindig mosolyog, tudja, hova kell kivinni az ételt, de az elé tett székekben sem botlik meg.

Robotpincér szolgált föl Győrben egy kínai étteremben, írja a Kisalföld.hu. A robot csak angolul beszél.

©

A mellkasába épített vezérlőpulton állítják be, hova, melyik asztalhoz kell vinnie az ételt. Az előtte álló fizikai akadályokat érzékeli, a kezén található érzékelővel lehet visszaküldeni eredeti helyére, a szakácspulthoz, ezt kéri is, amikor véget ért a kiszolgálás. A robot a győri Intersparban, a Liu's Cooking kínai éttermében látható.

©

Ebben a szakmában amúgy is nagy a munkaerőhiány, jól jöhet még ez az újítás, de kérdés, tényleg működhet-e a robotok széles körű bevetése a vendéglátásban. A robotpincérnek megvannak a maga előnyei, hiszen mindig mosolyog, és bejelenteni, járulékokat fizetni sem kell utána ugyebár, azonban a hátrányai is egyértelműek – egyedi kéréseket nem tud teljesíteni, illetve a beszerzése is drága.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!