szerző:
Lengyel Miklós

Meglepődtek kissé a vámosok Brazíliában, amikor Egyenlítői-Guinea alelnöke kiszállt magán Boeing 777-es gépéből 11 főnyi kíséretével. 19 méregdrága Vuitton táskában több mint másfél millió dollár volt náluk készpénzben.

Mint egy maffiafilmben. A vámosok tovább kutakodtak és ráleltek jónéhány luxusórára is. Az értéküket 15 millió dollárra becsülték ott helyben. A 48 éves Teodorin Obiang Nguema csak a vállát rándította, és előkapta diplomata-útlevelét. Őt el is engedték – zsebében 2400 dollárral. Ennyit engedélyeznek a törvények Brazíliában: 10 ezer reált lehet bevinni készpénzben a határon. De hisz ez egy percet sem fedez a luxusszállóban, ahol lakosztályt foglaltam! – tiltakozott Egyenlítői-Guinea trónörököse. A vámosok sajnálkozva tárták szét a karjukat.

Igazán akkor gurult dühbe Teodorin Obiang Nguema amikor kiderült: a kíséretét – köztük épp aktuális szeretőit – ottmarasztalták a repülőtéren. Egyenlítői-Guinea nagykövetsége sietett tiltakozni az "önkényeskedés miatt". Közölték: azért volt több mint másfél millió dollár készpénzben az alelnök úrnál, mert orvosi kezelésre jött Brazíliába.

Feledhetetlen ifjúkorában Párizs éjszakai életének egyik koronázatlan királya volt a trónörökös, aki egy 90 millió eurós palotában lakott a Foch marsallról elnevezett sugárúton a francia főváros legelőkelőbb kerületében. Garázsában 6 luxusautót foglaltak le a francia rendőrök. Akik annak a francia törvénynek a nevében intézkedtek, amelyek a külföldön illegálisan megszerzett javak vizsgálatát is lehetővé tette. Egyenlítői-Guinea trónörököse több mint 150 millió eurót vert el Franciaországban 1997 és 2011 között számolták ki a francia rendőrök. Mégiscsak furcsa, hiszen hazájában akkoriban hivatalosan az erdőgazdálkodásért felelős miniszter volt.

Honnan telt minderre?

A papa Teodor Obiang Nguema idén már 39 éve Egyenlítői-Guinea diktátora. A kis afrikai állam partmenti vizein olajkitermelés folyik. Az egy főre jutó GDP ezért magasabb, mint Magyarországon, 22 ezer dollár. Minthogy az államkincstár és a családi kassza között nincsen különbség a feltörekvő afrikai országban, ezért az egy főre jutó jövedelem a diktátor családjában egy kicsit magasabb, mint másutt. A lakosság többsége pedig nyomorog, mint bárhol másutt Afrikában.

A párizsi Le Figaro emlékeztet rá, hogy a francia igazságszolgáltatás példát statuált: hároméves felfüggesztett börtönre ítélte Egyenlítői-Guinea alelnökét, és vagyonát zárolták. 30 millió eurót is be kell fizetnie az államkasszába Franciaországban. Ha arra jár. Egyenlítői-Guinea trónörököse természetesen fellebbezett az ítélet ellen, de nem túl gyakran teszi be a lábát Franciaországba, mert ott párizsi palotája helyett esetleg egy szűkös börtöncella várna rá. Inkább Latin-Amerikát kedveli. A riói karneválon három éve megvette a szamba-világbajnokságot csekély 3,5 millió dollárért – emlékeztetnek most a lapok Brazíliában. Ahonnan Egyenlítői-Guinea trónörököse dúlva-fúlva távozott, mert a vámosok lefoglalták azt a több mint másfél millió dollárt, amelyet készpénzben próbált behozni abba az országba, ahol 2400 dollár az engedélyezett felső határ.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Demeter Márta felszáll vagy lezuhan? Videó az LMP kongresszusáról

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

Videó: javításra vitt Porschéval száguldozott az autószerelő

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

November közepén viszi ki a postás a nyugdíjprémiumot

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

Hódmezővásárhelyen közmunkások segítették a Kétfarkú buszmegálló-építését

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt