szerző:
hvg.hu

Szép számmal akadnak kárvallottjai a “Földet a gazdáknak” programnak; a Fidesz-kormányok nagyszabású termőföld-kiárusító akciójában az állam eladta a gazdák alól az általuk bérelt földeket, ők most pereskedhetnek, ha tudnak.

2015–2016-ban összesen körülbelül 8600, összesen 200 ezer hektár területű földtulajdonát értékesítette az állam a “Földet a gazdáknak” program keretében. A kormányzat szerint ezzel mindenki jól járt, mivel 30 ezren jutottak földtulajdonhoz, és 270 milliárd forint bevétel érkezett az államkasszába. Ezeknek a földeknek a többségét azonban az előző években a gazdák hosszú távra – akár húsz évre is – kibérelték – írta az Abcúg riportjában.

Korábban mi is megírtuk, hogy az „új földesurak” és az általuk megvásárolt területeket még az árverések előtt az államtól hosszú távra kibérlő gazdák bizony egymásnak estek. Perek sokasága indult emiatt, melyekben gyakran az új tulajdonos a felperes, aki megpróbálja semmissé tenni, a régi bérlő szerződését.

Korábban a Nemzeti Földkezelő Alap azt mondta, garanciákat építettek be, melyek alapján nem lehet csak úgy elkergetni a földet használókat. Az új földtulajdonosok kezében viszont épp elég eszköz van arra, hogy elkergessék a bérlőket, pl. elég csak megemelni a bérleti díjat, mondjuk háromszorosára.

Ángyán József, a hajdani fideszes államtitkár, aki éppen az általa feltárt földmutyik miatt szakított a párttal, tanulmányaiban részletesen elemzi, hogy első körben sokszor műkörmösök, fodrászok jutottak bérlethez. A kormány viszont azt szajkózta folyamatosan, hogy kisgazdálkodók jutottak területekhez a bérleti pályázatokon.

"A legnagyobb árverési nyertesek között ott találjuk pl. a megye két – a 100 leggazdagabb magyar listáján előkelő helyen szereplő – Fidesz-közeli multimilliárdos nagyvállalkozóját éppen úgy, mint Fazekas Sándor és Varga Mihály miniszterek számos patronáltját, a CITY-cégcsoport tulajdonosától, Tomajmonostora polgármesterének közvetlen rokonságán át, Fazekas Sándor unokatestvérének gyermekeiig, vagy éppen az Orbán család szűkebb baráti köréhez tartozó volt párizsi magyar nagykövet közvetlen családtagjait" – írta Ángyán.

A cikkünkben megszólaltatott, pórul járt gazdák mellett most az Abcúg is beszámol néhány esetről; az egyikben szintén háromszorosára emelt bérleti díjjal próbálja kiebrudalni a liciten alulmaradt, egyébként 2023-ig érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlőt az új tulajdonos, ebben az esetben viszont utóbbi lett az alperes.

Székkutason egy lakossági fórumon azért vonták kérdőre Lázár Jánost és Fazekas Sándort, mert az elárverezett földek nagy részét nem székkutasiak vették meg, holott a földekért elvileg csak helyiek indulhattak. Egy helyi gazda ezután elővásárlási jogával kívánt élni, ám mindkét igényüket elutasították. “Semmilyen indoklást nem kaptunk, se szóban, se írásban” – magyarázta a gazda, aki szintén úgy döntött, perre viszi az ügyet.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Jóleső falat csúszott le a Waberers torkán

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Bajorország: a történelem vége?

Bajorország: a történelem vége?

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Tarlós: Bírom Puzsér Róbertet, de a városvezetéshez nem ért

Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

Így indul be egy földből kiásott régi Lada, Toyota és Audi – videó

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre

Visszakerült a POKET zsebkönyveket árusító automata a Madách térre