szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem verte nagy dobra az állam az óriási lehetőséget, pedig minden szuveníres tudja, mekkora biznisz azt a sétány bérelni, melyet minden Budapestre látogató turista koptat.

Bérlőt keres az állam a Citadella sétány területének kulturális, turisztikai hasznosítására – derül ki a Hivatalos Értesítőben megjelent nyilvános pályázatból. Az ajánlattevőknek 10 millió forint biztosítékot kell letennie, a nyertessel 5 éves bérleti szerződést kötne a Várgondnokság Nonprofit Kft., ami további 5 évvel meghosszabbítható.

A bérlőnek szuvenírárusító bódékat és egyéb kiskereskedelmi egységeket kell felépítenie, valamint gasztronómiai vagy kulturális rendezvényeket kell megszerveznie – írta a Napi.hu. Furcsaság, hogy a pályázatról egy sort sem írnak a Várgondnokság oldalán, és csak 30 nap van az ajánlatok benyújtására, melyhez egy komplett stratégiai és látványtervet, egy rakat nyilatkozatot, banki igazolást, valamint a tevékenység részletes bemutatását, arculati kézikönyvet és referenciaigazolásokat is mellékelni kell.

Az UNESCO-világörökségi területen futó kátyús sétányt a Várgondnokságnak tavasszal kellett volna rendbe tenni, de még mindig elhanyagolt állapotú. „A Várgondnokság Nkft. és a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemel, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezeti. Az Állami számvevőszék mindkét társaságról megállapította, hogy a vagyonnyilvántartása és vagyongazdálkodása nem volt éppen szabályszerű” – írta a Napi.

A Citadella gyakorlatilag sosem került megfelelő kezekbe, nem volt ötlet, ami megfelelő funkciót adott volna a területnek. A terület korábbi bérlőjére, Veres István vállalkozóra az MNV 2014-ben a rendőrséget hívta, mert nem adta vissza a jogtalanul használt területeket. Veres volt az is, aki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tiltakozása ellenére 2002-ben teraszt építtetett a Citadellán, melyet  a hatóságok elbontottak, Veres pedig régészeti lelőhely rongálásáért kapott többmilliós bírságot. Makovecz Imre építész elképzelései szerint Magyar Panteont kellett volna létesíteni, sőt egyszer még sikló építéséről is szó volt. Remélhetőleg most 30 nap alatt születik majd olyan terv, amely kiemeli a területet Budapest szégyenfoltjainak sorából.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!