szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bordeuax város önkormányzata igent mondott arra, hogy a legendás „Les Girondins de Bordeaux” fociklubot egy amerikai befektetési alap vásárolja meg.

A Joseph Da Grosa által tulajdonolt „General American Capital Partners” (GACP) nevű befektetési alapról van szó. Ez a cég nemrég megvett 250 Burger King üzletet, aztán nagy haszonnal adta tovább őket. Szóval nem kispályás játékosról van szó. A bordeaux-i klub 19 éve egy nagy francia médiacsoport, az „M6” televízió birtokában volt. Az eladás jóváhagyásához kellett a bordeaux-i polgármester, Alain Juppé jóváhagyása. Ő nem akárki, volt már külügyminiszter és kormányfő is, és csak azért nem lett belőle elnök, mert egykori mentorát, Jacques Chiracot védve magára vállalt sok korrupciós botrányt. De most az ő szava döntött: egy újabb patinás múltú francia klub kerül amerikai tulajdonba.

A bordeaux-i csapat - ahol annak idején a francia zseni, Zinedine Zidane igazi karrierje is indult - jelenleg nem brillírozik, tavaly a Videoton verte ki az Európa Liga selejtezőkörében, most ott van a főtáblán, de szenved. 

 A világbajnokság megnyerésével Franciaország igazolta, hogy focinagyhatalom. A francia klubok viszont szenvednek, leszámítva a katari milliárdokból fenntartott PSG-ét. De a külföldi befektetők hosszú távra játszanak. Jól látják, hogy a francia klubok a világ legjobb játékos exportőrjei. Tehát nem az a legfontosabb, hogy nyerjenek valamilyen látványos küzdelemben, hanem az, hogy minél nagyobb haszonnal adják el az angol és spanyol sztárkluboknak a francia fociakadémiákon képzett fiatal játékosokat. Mbappé sikertörténete mindennél jobban igazolja az amerikai befektetők hosszú távú céljait.

Voltak persze balul sikerült befektetések is a francia fociban egy japán és egy újgazdag kazah befektető nagyot bukott. De a francia rádiónak nyilatkozó sportközgazdász szerint az új amerikai befektetők nagyon alapos elemzés után döntenek, és hosszút távon kalkulálnak. A sajtóban terjedő információk szerint az amerikai befektetési alap 75 millió euróért vette meg a francia fociklubot. (via AFP, Le Monde)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

15 millió forint a kikiáltási ára egy Apple-1 komputernek

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin