szerző:
hvg.hu

Bordeuax város önkormányzata igent mondott arra, hogy a legendás „Les Girondins de Bordeaux” fociklubot egy amerikai befektetési alap vásárolja meg.

A Joseph Da Grosa által tulajdonolt „General American Capital Partners” (GACP) nevű befektetési alapról van szó. Ez a cég nemrég megvett 250 Burger King üzletet, aztán nagy haszonnal adta tovább őket. Szóval nem kispályás játékosról van szó. A bordeaux-i klub 19 éve egy nagy francia médiacsoport, az „M6” televízió birtokában volt. Az eladás jóváhagyásához kellett a bordeaux-i polgármester, Alain Juppé jóváhagyása. Ő nem akárki, volt már külügyminiszter és kormányfő is, és csak azért nem lett belőle elnök, mert egykori mentorát, Jacques Chiracot védve magára vállalt sok korrupciós botrányt. De most az ő szava döntött: egy újabb patinás múltú francia klub kerül amerikai tulajdonba.

A bordeaux-i csapat - ahol annak idején a francia zseni, Zinedine Zidane igazi karrierje is indult - jelenleg nem brillírozik, tavaly a Videoton verte ki az Európa Liga selejtezőkörében, most ott van a főtáblán, de szenved. 

 A világbajnokság megnyerésével Franciaország igazolta, hogy focinagyhatalom. A francia klubok viszont szenvednek, leszámítva a katari milliárdokból fenntartott PSG-ét. De a külföldi befektetők hosszú távra játszanak. Jól látják, hogy a francia klubok a világ legjobb játékos exportőrjei. Tehát nem az a legfontosabb, hogy nyerjenek valamilyen látványos küzdelemben, hanem az, hogy minél nagyobb haszonnal adják el az angol és spanyol sztárkluboknak a francia fociakadémiákon képzett fiatal játékosokat. Mbappé sikertörténete mindennél jobban igazolja az amerikai befektetők hosszú távú céljait.

Voltak persze balul sikerült befektetések is a francia fociban egy japán és egy újgazdag kazah befektető nagyot bukott. De a francia rádiónak nyilatkozó sportközgazdász szerint az új amerikai befektetők nagyon alapos elemzés után döntenek, és hosszút távon kalkulálnak. A sajtóban terjedő információk szerint az amerikai befektetési alap 75 millió euróért vette meg a francia fociklubot. (via AFP, Le Monde)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Klimt-dombormű Budapesten? Nyugati szakértők szerint semmi köze a művészhez

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

Kásler döntött, a jövőben is Zalán vezetheti a Pesti Magyar Színházat

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK