szerző:
hvg.hu

Trükkös kikötések szerepelnek az iratokban.

A Pest Megyei Főügyészség pert indított egy fővárosi utazási irodával szemben, mert az utasokkal kötött szerződéseiben tisztességtelen kikötéseket alkalmazott.

Az egyik fővárosi utazási iroda az ország különböző városaiban közvetítőket alkalmaz: az utasoknak így nem kell Budapestre utazni, a közvetítőkön keresztül is szervezhetik az utazásokat, megköthetik a szerződéseket, befizethetik az utazások díját.

Az utazási iroda szerződésének egyik feltétele szerint, ha az utas az utazásközvetítőnél fizeti be az út előlegét, de a közvetítő azt nem utalja tovább időben az utazási irodának, akkor annak ellenére, hogy az utas fizetett, az utazás nem jön létre. Ráadásul a utas bánatpénzt is köteles fizetni. A főügyészség álláspontja szerint az utazási iroda nevében eljáró utazásközvetítő mulasztása miatti hátrányos következményeket tisztességtelen a fogyasztókra hárítani.

A szerződés azt is tartalmazta, hogy az utas minden szerződési pont tartalmának meghatározásában részt vehetett. Ezzel kizárják azt, hogy az utas később a szerződést megtámadhassa azon az alapon, hogy a feltételek tisztességtelenek voltak.

Az utazási iroda azt is kikötötte, hogy az utasok kizárólag melyik bíróság előtt indíthatnak pert. Az ezektől távolabb élő utasok számára a bíróság előtt való megjelenéssel járó nehézségek olyan terhet jelenthetnek, amely miatt a bírósághoz való fordulás lehetőségéről egyszerűen le is mondhatnak.

A Pest Megyei Főügyészség keresetében azt kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy állapítsa meg ezeknek a feltételeknek az érvénytelenségét, és kötelezze az utazási irodát arra, hogy az ítéletről közleményben tájékoztasson minden fogyasztót – közölte a Fővárosi Főügyészség.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Sok iPhone-os bosszankodik: kizáródott a saját fiókjából

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Csaló fesztiválszervezők ellen nyomoz a NAV

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Kisollóval fenyegettek meg és raboltak ki egy lányt a ceglédi vonaton

Kisollóval fenyegettek meg és raboltak ki egy lányt a ceglédi vonaton

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán