szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összegyűjtötte az Adózóna, mire érdemes figyelniük azoknak, akik virágot árulnak halottak napján vagy épp a novemberi névnapokon.

Az eleve eladásra szánt virágok, dísznövények árusítása gazdasági tevékenységnek minősül, így őstermelői, egyéni vállalkozói vagy társas vállalkozási formában folytatható. Ekkor be kell tartani az adott gazdálkodási formára és a tevékenységre vonatkozó adózási, nyugta-, illetve számlaadási előírásokat, továbbá a kereskedelmi szabályozás követelményeit is.

A magánszemély őstermelői igazolvány birtokában csak akkor veheti őstermelői bevételként figyelembe a saját gazdaságában előállított virágok és dísznövények – kivéve a rózsa – árusításából származó bevételt, ha az nem haladja meg az évi 250 ezer forintot.

Ha viszont más őstermelői terméket is értékesít, évi 600 ezer forintos értékhatárig adómentes.

Ha a kedvtelésből ültetett, saját célra fel nem használt felesleges virágok alkalmi értékesítéséről van szó, ami nem tekinthető nyereséget vagy haszonszerzést célzó rendszeres tevékenységnek, a magánszemély nem köteles adószámot kérni.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!