szerző:
hvg.hu

A Metalcom 6,5 milliárdért üzemelteti és tartja karban az intelligens jelzőrendszert a szerb–magyar határon, de már a kivitelezésben is részt vett, szintén több milliárdért.

Mintegy 6,5 milliárd forintért üzemelteti és tartja karban az intelligens jelzőrendszert, vagyis az okoskerítést öt éven át a Metalcom Zrt. – tudta meg az Átlátszó. Ez a cég a déli határzár megépítésével is nagyot kaszált, lapértesülések szerint a munkákért nagyjából 18 milliárd forintot bevételezett. A cég vezetője egy fideszes kötődésű politikus.

Az Átlátszó szerint a cég 2023 végéig összesen 6 milliárd 543 millió forintért gondoskodik a kerítés működéséről. Ezt az ötmillió forintot meghaladó ORFK-szerződések listájából tudta meg a portál, az ORFK érdeklődésükre elmondta, hogy a szerződést szeptember 28-án kötötték, a közbeszerzési eljárást pedig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel összefüggő intézkedésekhez kapcsolódó beszerzésekről szóló kormányrendelet alapján indították meg.

A szerb–magyar határon felhúzott kerítés gerinchálózatának egy részét a Metalcom építette 1,72 milliárd forintért, emellett a cég kivitelezte 16 milliárdért az intelligens jelzőrendszert, és végezte el az oszlophely-tisztítást is 140 millió forintért. A Tisza átfúrását is ők végezték 78 millióért. A vállalkozás tulajdonosa Bozó Zoltán, aki 2014-ben a szentesi önkormányzati választásokon a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt, azonban alulmaradt baloldali vetélytársával szemben.

Az Átlátszó szerint a Metalcom 2016-ban 7,1 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 663 millió forintos adózott eredményt ért el. 2017-ben a cég értékesítésének nettó árbevétele mintegy 18,6 milliárd forint lett, adózott eredményként pedig 2,7 milliárdot könyvelhetett el. A vállalatban Bozón kívül részvényes még Mendelényi Dániel, aki 2011-ben magyar–kínai kormánybiztos volt, később pedig utazó nagykövet lett. A Metalcomban 2015 decemberéig üzletrésze volt az Ayudate Holding Kft.-nek is, amelynek jogelődjét az a Terner Géza alapította, aki korábban külföldre szökött, hogy megússza az Alstom metrókocsi-beszerzés ügyében a felelősségre vonást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Egyelőre nem épít újabb határkerítést a kormány

Magyarország csak abban az esetben kezdené meg a határvédelmi kerítés meghosszabbítását vagy új építését, ha az illegális migráció fő iránya tartósan áttevődne más, a román vagy az ukrán határszakaszra – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 műsorában.

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

Svarci és Stallone is búcsúzik Andy Vajnától

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

A Pappa Piától Robert de Niróig - Fotógaléria Andy Vajna utolsó tíz évéből

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

Keményen megbírságolta a Google-t Franciaország

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön