szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Addig áll csak jól Magyarország a versenyképességi rangsorokban, amíg meg nem kérdezik a vállalatok vezetőit, milyennek érzik a helyzetet.

Nagyot romlott Magyarország versenyképessége 2008 és 2017 között, 2018-ban is csak kis mértékben sikerült korrigálni – olvasható a Tárki Társadalmi riport 2018 kiadványában. Ezzel nem vagyunk egyedül: a régiónk országai közül egyedül Lengyelország nem ilyen utat járt be.

A Tárki elemzése egy érdekes kettősséget mutat be: a legtöbb versenyképességi felmérésben amíg csakis a szigorúan számszerűsíthető részleteket nézzük, a magyar gazdaság nem is áll túl rosszul. Igazán akkor romlik az itteni állapotok megítélése, amikor azt is figyelembe veszik, hogyan látják a helyzetet a gazdaság szereplői.

Amiben látványosan a legrosszabb a magyar helyzet, az a vállalatvezetők véleménye: a Világgazdasági Fórum globális indexében például a régiónk összes országa közül itt ítélik meg a leginkább negatívan a cégvezetők a gazdasági környezetet. A gazdaságot a kérdőíveken tíz részterületre bontották fel, Magyarországon a vállalatvezetők mind a tízben rosszabbnak érzik most a helyzetet, mint 2008-ban.

A cégek irányítói szerint a versenyképességünket a leginkább az fenyegeti, hogy a munkaerő megrekedt a mostani termelékenységi szinten, és hogy még mindig a relatíve olcsó munkaerőre próbál az ország alapozni. Hiányoznak az oktatási reformok, és az infrastruktúra fejlesztésénél sem veszik figyelembe a versenypiac elveit.

Ezt tovább súlyosbítja az, hogy a kormány gazdaságpolitikája torzítja a piacot a cégvezetők szerint. Sok ágazat van, ahol a kormány nem engedi a piaci alapú működést, így a befektetők sem mernek hosszú távra tervezni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!