szerző:
hvg.hu

A Seszták Miklósnak kedves építőipari cég szerint csúnyán elbánt velük a volt miniszter városának önkormányzata.

A kisvárdai stadiont megépítő Penta Industry Kft. tulajdonosa szerint a magyar jogrendszer sárba tiprásával egyenlő az a módszer, amellyel a város önkormányzata kiebrudalta a céget a fővállalkozói. Ramor Frigyes a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy azok a vádak sem igazak, amelyekkel a döntést megindokolták.

Az önkormányzat 2016. szeptember 13-án bízta meg a Penta Industry Kft.-t a labdarúgó-stadion kivitelezésével, a végleges határidő június 30. volt.

A kisvárdai képviselőtestület Leleszi Tibor polgármester javaslatára szeptember végén zárt ülésen szavazta meg, hogy azonnali hatállyal felmondja a Penta 2,5 milliárd forintos szerződését. Az indoklás szerint a cég a nyár folyamán többször bejelentette, hogy elkészült az építkezéssel, a hivatalos műszaki átadás azonban nem történt meg, a nyitómeccset is így kellett megtartani. A Penta a az észrevételezett műszaki hibákat sem javította ki.

Ezért az önrkormányzat kitiltotta a pentát a stadionból, nem egyenlítik ki a számla utolsó részletét, és 500 millió forintos kötbért követelnek tőle. Ramor szerint az építésénél összességében 309 milliós pótmunkát is elvégeztek, melyet szintén nem akar kifizetni a város.
A Penta állítja, a döntés okai mondvacsináltak, az önkormányzat csak nem akarja kifizetni a számla utolsó, 240 millió forintos tételét.

Az önkormányzat a szeptemberi ülés után ki is tiltotta a Pentát a stadionból, de ami még súlyosabb: azt is bejelentették, hogy a beruházás utolsó részletét, 240 millió forintot nem fizetnek ki a cégnek, sőt 500 millió forintos kötbért követelnek tőle. A papírokból kitűnik, hogy a Penta Industry az alvállalkozóknak is tartozik, de ezeket állítólag a visszatartott kötbér sem fedezné.

Ramor Frigyes a 24.hu-nak kijelentette: az azonnali hatályú felmondás jogsértő volt, és a Penta Indusry nem fogadta el az erre vonatkozó határozatot, mivel a Penta elvégezte a kivitelezést. Ramor szerint a megrendelő a műszaki átadás-átvétel időpontját június 30-ra kitűzte, de az eljárást már nem folytatta le.

Az önkormányzat szerint viszont épp a Penta volt az, aki minden megjelölt időpontnál kitalált valamit, a határidő utolsó napjára leszervezett átadás-átvételi eljárásra pedig a Penta olyan alkalmazottakat küldött ki, akik nem voltak jogosultak a jegyzőkönyv aláírására
Ramor szerint az önkormányzat ellen szól, hogy a létesítményben július 11-től folyamatosan focimeccseket rendeznek, és a stadion időben megkapta a szükséges használatbavételi engedélyt, valamint a meccsrendezéshez szükséges MLSZ-engedélyt is.

Ramor azt állítja, „az önkormányzat dolgozója, mintha ő a Penta alkalmazottja lenne, és mintha a cég képviseltében járna el, saját magának mint megrendelőnek visszaadta a naplót, azaz a vállalkozói átadás-átvételt, elszámolást és kifizetést mellőzve lezárta azt.”
A vállalkozó a Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez fordult, az eljárás már el is indult.

Seszták Miklós, akkori fejlesztési miniszter 2014-ben sikeresen lobbizott a stadionépítésért, és a központi költségvetésből első körben felújítására elkülönített 120 millió forintos keret a végére több mint hússzorosára, 2,5 milliárdra nőtt úgy, hogy a 2 milliárdos állami forráshoz Seszták minisztériuma tett még félmilliárdot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon nem megy a Vidinek

Itthon nem megy a Vidinek

Gyermekpornóval zsarolt az orosz hitelező

Gyermekpornóval zsarolt az orosz hitelező

Macron európai védelmet és hadiipart akar

Macron európai védelmet és hadiipart akar

Nem lenne több elbliccelt edzés: olyan szobabiciklit terveztek Kínában, ami a ruhát is kimossa

Nem lenne több elbliccelt edzés: olyan szobabiciklit terveztek Kínában, ami a ruhát is kimossa

Hasít a magyar építőipar, de már közelít a száguldás vége

Hasít a magyar építőipar, de már közelít a száguldás vége

Masszív tömbbé állt össze a Fidesz

Masszív tömbbé állt össze a Fidesz