"Bérelj tyúkot, körülbelül olyan könnyű tartani őket, mint az aranyhalakat"

„Sok ember etet madarat. A mi madaraink viszont téged etetnek.” Ezzel a reklámszlogennel igyekszik levenni a lábukról reménybeli kuncsaftjait a Bérelj tyúkot (Rent-a-Chicken) nevű michigani vállalkozás.

  • HVG HVG

Alapítói, a négygyermekes michigani házaspár, Leslie és Mark Suitor 2009-ben elégelték meg barátaik és más ismerőseik bénázását, akik szakismeret nélkül kezdtek baromfitartásba. Aztán hol a csirkekeltetés rejtelmeibe buktak bele, hol felesleges eszközökre dobtak ki sok pénzt, hol idejük és türelmük nem volt az állattartásra, de olyanok is akadtak, akik hiába várták a tojásokat, mert tájékozatlanságból kakast vettek, vagy azért ment el a kedvük, mert a naposcsibék nem akartak azonnal tojni.

Mindezeket a csapdákat segítenek elkerülni Suitorék, akik lassan egy évtizede kínálják a baromfitartás élményét az alapesetben vele járó elköteleződés kötöttségei nélkül. A Rent-a-Chicken alapcsomagjában a vállalkozó kedvű, kertes házzal rendelkező bérlők két jól tojó tyúkot kapnak könnyen helyezgethető mobil ketreccel, vízadagolóval, etetővel, némi élelemmel és egy szakkönyvvel, szükség esetén pedig telefonos segítséget is igénybe vehetnek. A lehetőségre a kisgyermekes családok mellett lelkesen ugrottak az egészséges étkezés hívei is. Az ígéret szerint ugyanis a két tyúktól származó heti nagyjából tucatnyi háztáji tojásban harmadával kevesebb koleszterin és negyedével kevesebb telített zsír van, mint a boltiakban, ugyanakkor kétszer annyi omega–3 zsírsavat és jóval több ásványi anyagot, vitamint is tartalmaznak. A házaspár szerint a felnőtt tyúkok igénytelenek, „körülbelül olyan könnyű tartani őket, mint az aranyhalakat”, ráadásul készségesen megeszik a komposzt jó részét, a városi gyerekeket – és felnőtteket – pedig a természet tiszteletére, valamint felelősségre nevelik. 

Rent-a-Chicken

A lábasjószágokat a késő tavasztól kora őszig terjedő időszakra lehet bérelni, de a vállalkozás annyira felfutott, hogy már az előző év végén érdemes lefoglalni a bérkapirgálókat. A tél közeledtével aztán a baromfiak a vendégségből visszakerülnek eredeti otthonukba, igény esetén azonban a következő szezonban akár újra ugyanazokat is el lehet vinni. Sőt ha menet közben annyira összemelegedtek újdonsült gazdáikkal, csekély felár fejében bármikor örökbe is lehet őket fogadni. 

Az ötlet valós igényekre tapintott rá, Suitorék – licencszerződéssel bevont tenyésztők segítségével – már az USA 19 államában teszik lehetővé a nyári baromfitartást, és mellettük több más hasonló vállalkozás is megél a piacon. Az árak tenyésztőnként változnak, de egy szezon általában megúszható 400–600 dollárból. Ez ugyan több, mint amennyiből valaki saját ketrecet építhet és vásárolhat bele néhány háziszárnyast, a „konyhakész” szolgáltatások, a szaktanácsadás és az egyszerű visszavétel miatt mégis sokan inkább ezt a lehetőséget választják. Egyes cégek – mint a keleti parton működő Rent-a-Coop (Bérelj ketrecet) – már iskoláknak kínált négyhetes keltetőprogrammal is próbálkoznak. A komplett felszerelés segítségével a gyerekek napról napra követhetik, hogy lesz csibe a tojásból. Hétvégente pedig felváltva vihetik haza a pelyhes jószágokat.

A vállalkozók egyöntetűen arról számolnak be, hogy a városban élők közül sokakat a bértartás során lep meg, mennyire szociálisak a tyúkok. Ez nem véletlen, hangsúlyozza a Rent-the-Chicken (nem tévesztendő össze a Rent-a-Chickennel) pennsylvaniai társalapítója, Phil Tompkins, hiszen a baromfiak mélyen érző állatok, könnyen kapcsolatba lépnek az emberrel, keresik a társaságát. „Olyanok, mint a macskák vagy a kutyák, csak ők tyúkok” – mondja.

A cikk eredetileg a HVG 2018/30. számában jelent meg.