szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Esmya használatát a májkárosodás fokozott kockázatai miatt már az Európai Gyógyszerügynökség is korlátozta.

A kanadai hatóságok is korlátozzák az Allergan által forgalmazott Richter-készítményt, az Esmyát, a májkárosodás fokozott kockázatára hivatkozva – írta a Világgazdaság.

Az Európai Gyógyszerügynökség még nyáron azt ajánlotta, hogy bizonyos esetekben elkezdhetőek az Esmyával (ulipristal acetate) történő kezelések, de csak olyan intézkedések megtétele mellett, amelyek a ritka, de súlyos májkárosodás kockázatának csökkentését célozzák.

A Kanadában Fibristal néven forgalmazott készítményt nem szedhetik a májbetegek, illetve azok sem, akiknek korábban valamilyen, a májat érintő egészségügyi problémáik voltak. A készítménnyel emellett csak egyetlen kezelés javasolt.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) még tavaly augusztusban utasította el az Esmya hatóanyagára, az uliprisztál-acetátra vonatkozó törzskönyvezési kérelmét, és további vizsgálatokat követeltek.

A Richter egy másik készítménye – melyet szintén az Allergannal forgalmaz – viszont nemcsak Európában, hanem Amerikában is tarolt ősszel; a bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia és skizofrénia kezelésére szolgáló cariprazine-készítményből származó royalty bevételek meghaladhatják a 7 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

Kevesebb béremeléssel lesznek kénytelenek beérni az óvatosabb háziorvosok

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó

London méretű jéghegy szakadt le az Antarktiszról – videó