szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Itt a lista, kik Magyarország legnagyobb adósai.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 101 adózóval szemben – közülük 50 magánszemély, 50 gazdasági társaság és egy szociális szövetkezet – állapított meg jelentős összegű adóhiányt 2019 második negyedévében, ez magánszemélyeknél 10 millió, más adózóknál 100 millió forintot meghaladó adótartozást jelent – írja a Napi.hu.

Az adóhatóság összesen 19,6 milliárd forint adóhiányt tárt fel, amit bírság (késedelmi pótlék) is tetéz, az összeg így 24,7 milliárd forint.

A NAV honlapján közzétett dokumentum szerint a második negyedévben egy fegyverneki székhelyű cég, a Simplex-Service Kutatás-fejlesztési és Szolgáltató Kft. a legnagyobb adós: a neve ötször is olvasható a listán, összesen több mint 1,6 milliárd forint adóhiánnyal és 3,4 milliárd forint bírsággal és késedelmi pótlékkal. A vállalkozást 2007 szeptemberében Habók Trans Kft. néven jegyezte be a törökszentmiklósi Habók Zoltán, kezdetben gabonafuvarozásával, majd gabona nagy- és kiskereskedelmével, raktározásával foglalkoztak.

A cég neve három éve módosult Simplex-Service-re, de a tulajdonos személye nem változott. Az E-beszámoló portálon 2017-ig érhetők el a vállalkozás dokumentumai, ebből kiderül, hogy 2015-ben még 6,5 milliárd forintos forgalmat és 36 milliós adózott eredményt könyveltek el. A nettó árbevétel 2016-ra 4 milliárdra, 2017-re 1,5 milliárdra csökkent, az eredmény 5 millióra, a következő évben pedig 242 ezer forintra. A vállalkozás kötelezettségállománya 2017 végén – a leadott mérlege szerint – 117 millió forintot tett ki. A saját tőkéje 97 millió forint volt, az eszközei összesen 214 millió forint értéken voltak nyilvántartva. Akkor átlag 13 főt foglalkoztattak, jelenleg egy alkalmazottjuk van bejelentve a NAV adatai szerint. A legutóbb 2018 októberében indult adóvégrehajtás a céggel szemben.

A tíz legnagyobb adótartozó között két magánszemély van, Jagodity Zsuzsanna – akinek a NAV adatai szerint nincs magyarországi bejelentett lakóhelye – 633 milliós adóhiánnyal, valamint a százhalombattai Pálnok Gáspár, 452 milliós adótartozással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Ruth Bader Ginsburg

Meghalt Ruth Bader Ginsburg

Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén

Hadházy mentelmi ügye is téma lesz a parlament mai ülésén

Oligarchák által uralt ágazatokon segítene a kormány

Oligarchák által uralt ágazatokon segítene a kormány