szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Négy pornószínész beszélt arról a Vice-nak, mennyi pénzt keresnek valójában, és mik a lehetőségeik az internetes világban. Egyikük szerint egy influenszer sokkal több pénzre tud szert tenni ugyanannyi Instagram-követővel, mint ahány neki van.

Egész felnőttfilmes karrierje során kevesebb, mint 9500 angol fontot (3,7 millió forintot) keresett – állította 2019-ben Mia Khalifa, az egyik legismertebb pornószínésznő. Igaz, Khalifa hivatásos karrierje mindössze pár hónapig tartott, ráadásul egyetlen színész nyilatkozata alapján nem lehet általánosítani. A Vice magazin olasz változata ezért négy felnőttfilmes színésszel beszélgetett arról, mennyit keresnek, mennyire éri meg ez a munka, és milyen lehetőségek állnak manapság egy pornószínész vagy -színésznő előtt. Az eredményeket összesítve arra jutottak, hogy a pornószínészek közel sem keresnek annyit, mint azt talán sokan gondolják, ám a közösségi média új lehetőségeket nyitott számukra.

A karrierjét Olaszországban kezdő, majd Amerikában folytató Valentina Nappi szerint „abszurd feltételezés” azt gondolni, hogy a pornószínészek gazdag emberek. „Gondoljon csak bele:

hány ember fizet azért, hogy az interneten pornót nézzen? A legtöbben nem fizetnek,

úgyhogy a gyártási költségvetések általában alacsonyak” – mondta. A színésznő szerint a pornósok fizetésével kapcsolatos tévképzeteknek ahhoz lehet köze, hogy mennyire közismertek. „Valószínűleg mi vagyunk a legalulfizetettebb közszereplők, ha figyelembe veszi, mennyire népszerűek vagyunk."

1,5 millió követőm van az Instagramon, de a bevételem meg sem közelíti azt, amit egy influenszer keres ugyanekkora közönséggel.

Az amerikai pornóiparban jellemzően jelenetenként fizetnek, nagyon ritka, hogy valaki exkluzív szerződést kapjon – mondta Nappi. A pénz attól is függ, milyen jelenetről van szó, egy leszbikus jelenetért kevesebbet fizetnek, mint egy vaginális behatolásosért, egy análszex-jelenetért pedig többet. Nappi szerint neki már volt neve, mikor az USA-ba érkezett, így többet kérhetett, mint egy ismeretlen kezdő: egy sima heteró jelenetért 1070 eurót (bő 350 ezer forintot). A bevételből azonban adózni kell, az ügynökségi jutalék 10-15 százalék, fizetni kell a lakhatásért (ami Los Angelesben nem olcsó mulatság, havi több ezer dollár), illetve a rendszeres szűrésekért (maximum 2 hetente), amiből a legolcsóbb is 60 ezer forintnyi dollár. Egy pornószínésznő 22 és 26 éves kora közt a legkeresettebb, ilyenkor körülbelül évi 100 jelenetet tud leforgatni.

A színésznő szerint annak, aki pornószínészkedésre akarja adni a fejét, érdemes először követőket szerezni a közösségimédia-felületeken. Az internet miatt ugyan elapadtak az iparág hagyományos bevételi forrásai, viszont a színészek saját maguk által előállított és terjesztett tartalommal is tudnak pénzt keresni.

A rutinos Nappi tanácsaival ellentétben Martina Smeraldi, az olasz pornó egyik feltörekvő csillaga nem saját gyártású jelenetekkel kezdett, hanem megkeresett egy ismert férfi pornószínészt, a vele forgatott jelenetek után pedig hamar észrevették, és más filmgyártók már őt keresték. Ő egyelőre nem terjeszt saját tartalmakat, de készül rá, hogy egyszer majd ebbe is belevág. Más kezdőknek azt tanácsolja, mindenképpen megbízható, tapasztalt színészekkel és producerekkel vágjanak bele az iparba.

Egy férfi színész, Luca Ferrero szerint Európában a férfiak gázsija csak kivételes esetekben megy 500 euró (166 ezer forint) fölé, általában annál kevesebb.

Az a baj az európai piaccal, hogy tele van új színészekkel, akik bagóért dolgoznak

– állítja. Ferrero szerint igaz, hogy a pornóban fordított a nemek közti bérszakadék, a nők jobban keresnek mint a férfiak. Azonban a férfiak sokkal tovább tudnak a pályán maradni.

Franco Roccaforte 1989 óta dolgozik pornószínészként, elmondása szerint azóta az iparág teljesen a feje tetejére állt.

Az első válságot a Viagra megjelenése okozta, azzal hirtelen sok száz olyan kezdő férfi tudott dolgozni, akiknek anélkül nem ment volna.

A 90-es években „rengeteg” pénzt keresett, mert nagy volt az igény olyan férfi színészekre, akik órákon keresztül képesek voltak szexelni a kamerák előtt. Akkoriban egy pornószínész havi 13 ezer fontot (5 millió forintot) is meg tudott keresni, sőt többet, ha a karrierje csúcsán volt. Roccaforte manapság nem vállal jelenetet 1000 euró (330 ezer forint) alatt, de Európában csak nagyon kevés gyártó tud ennyit fizetni, úgyhogy jellemzően a saját cégével állít elő tartalmat.

A hosszú karrier titka szerinte, hogy az embernek tudnia kell „újra feltalálni” magát. A pornó ugyanis gyorsan változó iparág: változnak a műfajok, a stílusok, a bevételi források. Manapság a pornóban az önmarketing a legfontosabb.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!