szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Luanda Leaks rávilágított arra, hogyan működött a nemzeti együttműködés rendszere Angolában.

A Luanda Leaks kínos leleplezésekkel szolgált Afrika leggazdagabb asszonyáról, Isabel dos Santosról. A húsz ország oknyomozó újságírói által készített, vasárnap este a világ vezető lapjaiban, köztük a Guardianben közölt összeállítás azt vázolta fel, az apja segítségével húsz év alatt hogyan épített 2 milliárd dollárt érő vállalatbirodalmat a „hercegnő” Angolában, ahol az emberek többsége napi kevesebb mint 2 dollárból él.

Angola az olajból és a gyémántból gazdagodott meg, de csak igen kevesen élvezhették ennek előnyeit. A kérdés tehát az volt, hogyan válhatott Isabel dos Santos Afrika első milliárdosnőjévé, miután egy népszerű tengerparti bár menedzselésével kezdte karrierjét?

Apja, az Angolát 1979–2017 között vezető José Eduardo dos Santos a Szovjetunióban végezte tanulmányait, ahol képet kaphatott arról, az elit hogyan szervezi meg a gazdaságot a saját érdekei szerint. A Szovjetunió bukása után a türkménbasi volt a jellegzetes példája annak, hogy az olajból és földgázból szerzett jövedelmet milyen módon monopolizálhatja az elit. Ezt a rendszert ültette át Angolába José Eduardo dos Santos, aki a lányát a gyanú szerint több befektetésnél előnyös helyzetbe hozta, mellesleg a Sonangol állami olajtársaság elnöki székét is felkínálta neki.

Isabel dos Santos Bakuban született 1973-ban, ahol apja a tanulmányait végezte, de gyerekkorát már az elnöki palotában töltötte Luandában. A szülők elváltak, Isabel az édesanyjával Londonba költözött. Villamosmérnök szakon végzett a King's College-ban, majd egy évig dolgozott a PriceWaterhouse könyvelőcégnél.

Hazatérve belecsöppent az angolai nemzeti együttműködés jól olajozott rendszerébe. Miután sikerrel menedzselte az aranyifjúság bárját a tengerparton, megnyert egy távközlési tendert. Bár szakmai referenciája nem volt, de az elnök legidősebb lányának senki sem mert ellenállni. Ettől kezdve nem volt megállás: Isabel mindenütt ott volt, ahol pénzt lehetett csinálni: gyémántbányászat, közlekedés, olaj, és nem csak Angolában, hanem a volt gyarmattartó országban, Portugáliában is.

Aztán 2002-ben férjhez ment egy műgyűjtőhöz, és együtt gyarapították a birodalmat. Sindika Dokolo az afrikai műkincsek mellett vásárolt Andy Warholt is. Ezen kívül egy luxusjachtot és számtalan luxusautót, melyeknek szintén nagy gyűjtője. Ennél szorgalmasabban csak a méregdrága luxusingatlanokat gyűjtötte az exelnök lánya és veje. A Luanda Leaks vizsgálat keretében a sajtó megpróbált utánajárni: hol mi van a pár birtokában? London Kensington – ez talán a legdrágább ingatlan a pár nevén, de Monte-Carlóban is van egy 50 millió dolláros házuk. A portugáliai és dubaji ingatlanok mellett egy lisszaboni garázsban hét luxusautót tart a férj.

A diktátor apa 2016-ban nevezete ki lányát a Sonangol élére. Az állami olajvállalat megszerzése kicsapta a biztosítékot a politikai elitben is. Megindult a szervezkedés José Eduardo dos Santos ellen: a vád nepotizmus és korrupció volt. A papa fiát is kulcspozícióba akarta helyezni, bár a jeles ifjú az semmihez sem értett a bulizáson kívül. Míg a Londonban tanult Isabel sztármenedzserré érett, az otthon lebzselő "trónörökös" tökfilkó maradt, aki lejáratta a rendszert.

A papát 2017-ben megbuktatták, és az új vezér korrupciómentes Angolát ígért, ennek egyik jeleként megindult a kampány a dos Santos család ellen. Az ügyészség 1 milliárd dollárt keres Isabel dos Santoson és a férjén mondván: vállalatbirodalmuk ennyi kárt okozott Angolának. Ez nyilván szimbolikus összeg, de azt mutatja, hogy az új vezetés a korrupt elnöki család lejáratásával akarja megmenteni a nemzeti együttműködés rendszerét Angolában. Az intézkedések mindenesetre nem voltak szimbolikusak: december 30-án zárolták Isabel dos Santos és férje személyes számláit. Ezzel párhuzamosan a portugál főügyészség is vizsgálatot indított ellenük – a házaspár pedig megelőző intézkedésként dubaji lakásába tette át a székhelyét, a portugál számlákon elérhető pénzüket pedig egy orosz bankba kezdték átutalni.

Isabel dos Santos úgy látja, politikai eljárás folyik ellene Angolában, ahová nemigen látogat el. Két éve nem járt abban az országban, ahol megszerezte Afrika legnagyobb vagyonát, de ahol most azt kérdezik: vajon az exelnök lánya hogyan szerzett 2,2 milliárd dolláros vagyont, miközben az átlag angolai kénytelen beérni napi 2 dollárral?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Összeállt az elődöntő mezőnye a BL-ben, a ManCity és a Real Madrid is bejutott

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza

Ez az óra folyamatosan méri, hogy van-e láza