szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új programot indít a keresőóriás, amelynek keretében már fizetnie kell a kiadóknak, ha megjelennek a híreik a Google Newsban.

A Google korábban több uniós országgal is összetűzésbe került, mert nem fizetett a nála megjelent hírek után az azokat kiadó médiavállalatoknak. Az ügy nem egyszer bíróságig is eljutott, Franciaországban például áprilisban elítélték a cupertinói vállalat gyakorlatát.

Most viszont a Google bejelentette, hogy Németországban, Ausztráliában és Brazíliában néhány kiválasztott kiadóval sikerült megegyezni, hogy fizetnének a náluk megjelent hírek után. A tervek szerint az év második felében indulhat el a tesztüzemmód.

"Hallottuk, hogy többet kellene tennünk a kiadóvállalatok támogatása érdekében, nos ez a program része ennek" – mondta Brad Bender, a Google egyik alelnöke az Axel Springer által az ügyben érintett brüsszeli Politicónak.

A Google azt is felajánlja az alku részeként, hogy a felhasználók számára elérhetővé teszi a fizetősfal mögötti cikkeket is, mivel kifizetné az ilyen díjat a sajtónak.

A cég azt is bejelentette, hogy a fenti három országon túl máshol is tárgyalásokat kezdeményeznek a helyi szereplőkkel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!