Tetszett a cikk?

Jövő márciusig érvényes a könnyítés a közfoglalkoztatásban.

Egy szerda esti kormányhatározat szerint 2021. március 31-ig érvényes az a közfoglalkoztatási szabály, amelyet májusban a veszélyhelyzetre hivatkozva hoztak.

Az eredeti 2017-es jogszabály szerint nem lehet bevonni a közfoglalkoztatásba azokat, akik „várhatóan képesek önállóan elhelyezkedni”, valamint akik szakképzettséggel rendelkeznek. Ez alól csak akkor tettek kivételt, ha a járási (vagy Budapesten a kerületi) hivatal közvetítési kísérlete három alkalommal sikertelen volt a munkáltató hibájából, vagy 3 hónapig nem tudott a járási hivatal az álláskereső számára megfelelő állást felajánlani.

A májusi határozat ezt a korlátozást oldotta fel, és ezt hosszabbították most meg jövő márciusig, vagyis addig a szakképzettek és az önálló elhelyezkedésre egyébként képes emberek is lehetnek közfoglalkoztatottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabó Yvette, Szlavkovits Rita hvg360

Közmunkás leszel vagy katona - ezt üzeni Orbán a munkanélkülieknek

Orbán Viktor miniszterelnök személyes garanciát vállalt arra, hogy a kormány annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus megszüntet, de valódi állásteremtés és bértámogatás helyett az eddigi válságkezelő csomag csak átképzést és közmunkát kínál azoknak, akik a járvány miatt veszítették el a megélhetésüket.