szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az átalakulás lényege, hogy az egyetem ne csak az államtól kapjon pénzt.

Jogi értelemben a Miskolci Egyetem a jövőben államilag elismert magán felsőoktatási intézményként fog működni – fejtette ki a Portfoliónak adott interjújában Varga Judit. Az igazságügyi miniszter lesz az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tárcavezető arról beszélt, hogy az eddigi államilag támogatott képzések megmaradnak, a hallgatói támogatások, az ösztöndíjak és tehetségprogramok változatlanul elérhetőek lesznek, az állami elismertség érintetlen marad. A modellváltástól azt várja, hogy rugalmasságot hoz az egyetem életébe, hiszen kiszakad a merev államháztartási szemléletből, és egyúttal új piaci források bevonását teszi lehetővé. A hamarosan létrejövő alapítvány leendő kuratóriumi elnöke szerint a cél, hogy az egyetem Magyarországon a legjobb magánegyetemmé váljon, nemzetközi szinten pedig még előkelőbb helyen jegyezzék. Úgy fogalmazott,

a kuratórium többi tagjával együtt azt szeretnénk, ha a modellváltás olyan sikertörténetté válna, amiből senki se szeretne kimaradni.

Hozzátette, a hat egyetemet, köztük a Miskolci Egyetemet is érintő átalakulás egy nagyobb felsőoktatási reform és szemléletváltás része, amely nem ma kezdődött. A 2016-ban elfogadott felsőoktatási stratégia kijelölte azokat a változásokat, amelyek az állami szerepvállalás mellett az intézmények sajátbevétel-szerző képessége növekedni tud, alapítványi formában. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!