Varga Judit elmondta, szerinte miért jó, hogy alapítványi fenntartású lesz a Miskolci Egyetem

Az átalakulás lényege, hogy az egyetem ne csak az államtól kapjon pénzt.

  • hvg.hu hvg.hu
Varga Judit elmondta, szerinte miért jó, hogy alapítványi fenntartású lesz a Miskolci Egyetem

Jogi értelemben a Miskolci Egyetem a jövőben államilag elismert magán felsőoktatási intézményként fog működni – fejtette ki a Portfoliónak adott interjújában Varga Judit. Az igazságügyi miniszter lesz az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A tárcavezető arról beszélt, hogy az eddigi államilag támogatott képzések megmaradnak, a hallgatói támogatások, az ösztöndíjak és tehetségprogramok változatlanul elérhetőek lesznek, az állami elismertség érintetlen marad. A modellváltástól azt várja, hogy rugalmasságot hoz az egyetem életébe, hiszen kiszakad a merev államháztartási szemléletből, és egyúttal új piaci források bevonását teszi lehetővé. A hamarosan létrejövő alapítvány leendő kuratóriumi elnöke szerint a cél, hogy az egyetem Magyarországon a legjobb magánegyetemmé váljon, nemzetközi szinten pedig még előkelőbb helyen jegyezzék. Úgy fogalmazott,

a kuratórium többi tagjával együtt azt szeretnénk, ha a modellváltás olyan sikertörténetté válna, amiből senki se szeretne kimaradni.

Hozzátette, a hat egyetemet, köztük a Miskolci Egyetemet is érintő átalakulás egy nagyobb felsőoktatási reform és szemléletváltás része, amely nem ma kezdődött. A 2016-ban elfogadott felsőoktatási stratégia kijelölte azokat a változásokat, amelyek az állami szerepvállalás mellett az intézmények sajátbevétel-szerző képessége növekedni tud, alapítványi formában. 

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.