szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány „minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi csomagja” valójában nem jelentett segítséget számos bajba jutott egyéni vállalkozásnak - állítja a független parlamenti képviselő, Szél Bernadett.

Szél Bernadett a Facebook-oldalán számolt be a NAV-tól kapott adatok alapján, hogy a járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése, azaz március 11-e óta

52 755 fő egyéni vállalkozói jelentette be tevékenysége szüneteltetését. Közülük 42 181-en vannak, akik katás adózók.

Szél szerint mára 17 682 egyéni vállalkozó, köztük 14 589 katás ugyan újraindította a vállalkozását, de így is van 35 ezer egyéni vállalkozó és köztük 27 600 katás, aki nem tudta folytatni tevékenységét, így bevétele, legalábbis ebben a formában,

még mindig nincs.

A képviselő foglalkoztatáspolitikáért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumnál (ITM) érdeklődött arról, hogy a veszélyhelyzet hogyan érintette a dolgozókat és a vállalkozásokat. A tárca nem válaszolt Szél kérdéseire, az adóhatóság viszont igen - tőlük kapta a képviselő a fenti adatokat.

Szél Bernadett Facebook-oldalán azt is írta, hogy a kormány „minden idők legnagyobb gazdaságvédelmi csomagja” valójában nem jelentett segítséget számos bajba jutott egyéni vállalkozásnak, fizetés nélküli szabadságra küldött dolgozónak, munkáját vesztett embernek. Bevétel nélkül maradt egyéni vállalkozások tízezrei nem kaptak semmilyen segítséget. A német mintára bevezetett rövidített munkaidőből éppen a legnehezebb helyzetben lévők maradtak ki.

A Gazdaságvédelmi Alapból ugyanakkor számolatlanul mentek a pénzek a válsággal köszönő viszonyban nem lévő célokra”

- írta még a képviselő.

Szél Bernadett szerint egy felelős kormánynak most az lenne a dolga, hogy “megfelelő és gyors segítséget nyújtson a bevétel nélkül maradt embereknek, ahelyett, hogy önmagát élteti súlyos adófizetői pénzekből”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!