szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsz év alatt a legnagyobb magyar családi cégcsoporttá nőtte ki magát a felcsúti Mészáros család birodalma.

A Forbes magazin összegyűjtötte a 25 legnagyobb magyar családi vállalkozást. A lista összeállításához nyilvánosan elérhető céges adatokat vettek számításba. „Családinak” azokat a cégeket tekintették, ahol a tulajdonosi körben, illetve a vezető menedzsmenttagok közt vérségi rokonság áll fenn (tehát a házastársi kapcsolatokat – ha más vérrokonság nincs – nem vették figyelembe). A tulajdonviszonyokat tekintve legalább 50 százaléknak kell egy család kezében lennie.

Az első helyen Mészáros Lőrinc és családja cégcsoportja, vagyis az Opus Global, a Talentis Group, a Talentis Agro, a Status Capital és a Fejér B.Á.L. vállalatok alkotta halmaz végzett. A csoport becsült értéke meghaladja a 252 milliárd forintot, ami nem rossz teljesítmény, tekintve, hogy a birodalom alapítása 2001-re datálható a Mészáros & Mészáros Kft. létrehozásával (ma az Opus leányvállalata). A cégcsoport központja Orbán Viktor miniszterelnök szülőfaluja: Felcsút.

Családi vállalkozás a Mészáros-csoport?

A top 10 további 9 helyezettje:

  • Felcsuti Zsolt és családja MPF Holdingja. A csoport 1976 óta létezik, a régió legnagyobb ipari befektetőcsoportja, értéke több mint 200 milliárd forint.
  • Csányi Sándor és családja Bonafarm-csoportja. Az OTP-vezér agrárérdekeltsége több mint 100 milliárd forintot ér.
  • Schmidt Mária és családja Budapest Ingatlan Nyrt.-je. Az ingatlanbefektető vállalat 86 milliárdot ér.
  • A Kasza család Jász-Plasztik Kft.-je 84 milliárd forintot ér.
  • A Lukács és Zettwitz családok főleg egészségügyi eszközöket gyártó 77 Elektronikai Csoportjának értéke 62 milliárd forintra taksálható.
  • A Bige család 1990 óta működő Nitrogénművek Zrt.-jének értéke 49 milliárd forint.
  • A Bárány család Mastergood-csoportja 48 milliárd forintot ér.
  • A Krankovics család egyebek mellett buszgyártásban érdekelt győri Kravtex-Kühne-csoportjának becsült értéke 38 milliárd forint.
  • 33,4 milliárdot ér a Zwack család 1840 óta létező Zwack Unikum Likőrgyár Nyrt.-je. Ez a legrégebbi családi vállalkozás a Forbes listáján, zászlóshajó-termékük, az Unicum pedig hungarikum címmel büszkélkedhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Magyar származású vállalkozó segít a gigacég Procter&Gamble-nek, hogy kevesebb műanyag szemetet termeljen

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Az Index volt munkatársa is ír a népszabis Fedél Nélkülben

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak

Nagy-Britannia visszaad 5000 lopott műkincset Iraknak