szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A Covid19-járvány idején olyanok is nagy számban tértek át az otthoni munkára, akik eddig az országhatár túloldalán dolgoztak. A távmunka annyira bejött, hogy a legtöbben folytatni akarják. Csakhogy az adózás szempontjából ezzel vékony jégre kerülhetnek, és nemcsak ők, hanem az őket alkalmazó cégek is.

Évi több ezer eurót veszíthetnek a home office-szal sokan, akik tartósan a távmunkát választják – hívja fel a figyelmet a Bloomberg. A portál mindjárt egy kézenfekvő példával is szolgál: egy francia informatikus Genfben dolgozik, az adószabályok szerint ott adózik, ahol jövedelmét szerzi. Eddig ez egyértelműen Svájcban volt. De home office esetében jelentkezhet a francia adóhatóság is, és nemcsak a munkavállalónál, hanem a munkaadónál is. Az utóbbi ezek után kétszer is meggondolja: vajon olyan jó üzlet-e, hogy a határ túloldaláról foglalkoztat valakit. Az Eurostat szerint 173 ezer olyan francia polgár dolgozik Svájcban. Luxemburgban 140 ezer francia és német munkavállalót regisztráltak.

Adóvihar várható – ezt jósolja az EY, melynek szakértője a Bloombergnek nyilatkozott. Szerinte amint az adóhivatalok észreveszik, hogy a munkavállaló nem kel át a határon, hanem otthonából dolgozik, alaposan megszorongatják őt is meg a céget is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az államoknak óriási szükségük van új adóbevételekre, mert a járvány elapasztotta a bevételeik jelentős részét, miközben óriási mentőcsomagokkal kell a pácban levő gazdaság megsegítésére sietniük.

Londonban az adóhivatal már diszkréten figyelmeztette is azokat a bankalkalmazottakat, akik külföldön vészelték át az elzárást, hogy mielőbb térjenek haza, ha nem kívánnak egy átfogó adóellenőrzés alanyai lenni. Az olasz és német polgárok egyelőre nincsenek ilyen veszélyben Svájcban, mert náluk érvényben van az a szerződés, amely lenullázza a külföldi munkavállalás adóvonzatát, de csak a pandémia idejére. A franciáknak az év végéig van ilyen szerződésük Svájccal és Luxemburggal. Mi lesz utána?

Még rosszabb lehet a helyzet, ha a munkavállaló előlép és menedzserszerződést köt. Ez ugyanis azt jelentheti a svájci munkaadó számára, hogy társasági adót is kell fizetnie Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

David Attenborough megkongatta a vészharangot, hamarosan egymillió faj halhat ki

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Legalább emiatt fellélegezhetünk: véget ér a parlagfűszezon

Legalább emiatt fellélegezhetünk: véget ér a parlagfűszezon