szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hat százalékkal csökkentették a létszámot a hazai tőzsdei cégek a koronavírus első hulláma idején, miközben 3 százalékkal emelkedtek a bérköltségek az állami támogatások ellenére.

Egy kisvárosnyi ember távozott fél év alatt a magyar tőzsdei cégektől, ám személyi kiadásaik így is nőttek – írja a Világgazdaság hétfői száma. Harmincegy nagyvállalat közölt erről adatokat féléves beszámolójában, ezek alapján

több mint 6 százalékos állománycsökkenés történt, míg 3 százalékkal emelkedtek a személyi ráfordítások az állami bértámogatási és járulékcsökkentési lehetőség ellenére.

A cégek mintegy 6700 fővel csökkentették dolgozóik létszámát a júniussal zárult félévben, de még így is több mint 100 ezer embernek adtak munkát.

A 38 ezer dolgozóval a pesti tőzsdén jegyzett legnagyobb foglalkoztató OTP-től 2300-an távoztak az év kezdete óta a lap szerint. Ehhez oroszországi leánybankja 1500 ügynökétől kellett, hogy megváljon. A Mol 26 ezres állománya nagyjából 600 fővel apadt. A Richter megtartotta 13 ezres létszámát. A Magyar Telekom Csoport folytatta tavaly megkezdett leépítését, külföldi és magyar leányvállalataiktól együttesen az idei első félévben ezer embert küldtek el. (A Magyar Telekom Nyrt.-nél az érdekképviseletekkel kötött megállapodás alapján 2020-ban legfeljebb 450 főt érint a létszámleépítés.)

Jelentős átrendeződés történt a Mészáros Lőrinc cégbirodalmát összefogó Opusnál, a vállalat több mint 2500 embertől vált meg. A cég alá tartozó turisztikai üzletág milliárdokat bukott – írtuk korábban mi is –, a koronavírus-járvány első hulláma alatt több mint 50 százalékos leépítés is történt a Hunguest Hotels szállodaláncnál, ami viszont a Kisfaludy-program és hasonló állami turisztikai támogatások keretében milliárdokat nyert felújításra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

A Google, a Xiaomi és az Oppo is a Samsungtól vehet hajlítható kijelzőt

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését