szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány is nagyjából harmadával kevesebbet költ építkezésre, de a megrendeléseinek száma még nőtt is 2019-hez képest. Budapesten költik a legtöbb pénzt.

Tavaly augusztus végéig 3248 építőipari közbeszerzés indult 1191 milliárd forint értékben, idén viszont 1879 eljárás keretében mindössze 906 milliárd forint értékű beruházás kezdődött – tájékoztatta a Világgazdaságot a Közbeszerzési Hatóság. A lap szerint már 2019 végére 10 százalékkal csökkent az építőipari szerződésállomány, az uniós és az önkormányzati választás negatív hatása miatt. Idén július végére a Covid–19 hatásával együtt több mint 20 százalékos volt a visszaesés.

A 2020. január–augusztusi közbeszerzések száma a bázisidőszak 57 százalékára esett, értékük pedig csak a 76 százalékát éri el.

A hatósági összesítés szerint a régiós bontás Budapest 20–22 százalékos részesedését tükrözi. Tavaly a beruházások értékének 50,5, az idén csaknem 57 százaléka fővárosi ajánlatkérőhöz köthető. Tavaly még az Észak-Alföld következett a sorban, az idén már Észak-Magyarország.

A helyi szintű eljárások száma a tavalyi első nyolc hónapban jelzett 2300-ról 1200-ra csökkent az idén, ami zömmel a települési önkormányzatok leállított vagy el sem indított beruházásait jelzi.

Az állami szintű központi eljárások száma a tavalyi 49-ről 54-re nőtt, de a beruházások összértéke 63,2 milliárdról 38,1 milliárd forintra csökkent.

Tömeges leépítés és több száz milliárdos lánctartozás is sújtja az építőipart

Mivel az önkormányzati megrendelők szép lassan eltűnnek, a befektetők pedig a járvány miatt kivárnak, a hazai építőipar sorsa nagyrészt az államtól függ. Ráadásul a számlák kifizetésének csúszása miatt az év végéig több mint 250 milliárd forintnyi tartozás halmozódhat fel az ágazatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Megkérdezte, miért tartóztatják le a tüntetőt, az orosz rendőr hasbarúgással válaszolt

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk