szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig sem volt titok, hogy a Spar 0,000007 százalékos tulajdonosa a Tesco-Global Zrt.-nek, de nem sokat foglalkoztak vele. Most, hogy a G7 rátalált az információra, a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálni kezdte, rendben van-e ez így.

Érdekes apróságra bukkant rá a G7 a magyarországi Tescókat üzemeltető Tesco-Global Zrt. papírjai között. Szó szerint apróság: a cégben a holland Tesco Holding BV 99,75 és a brit Tesco Overseas Investments Ltd. 0,25 százalékos tulajdonrésze mellett egy harmadik, apró tulajdonos is jelen van:

a Spar Magyarország Kft.

Szinte észrevehetetlen a tulajdoni aránya, az 1000 részvény 0,000007 százalékot jelent, de ez azért felvethet versenyjogi aggályokat is.

A Gazdasági Versenyhivatal azt közölte a portállal: „jelenleg is zajlik a versenyjogi szempontból releváns tényállás feltárása”.

A Spar azt írta, hogy jogutódlással kapták meg a 10 ezer forint értékű részvénycsomagot, amikor 2008-ban felvásárolták a Plus áruházláncot, arról pedig nincs tudomásuk, hogy a Plus mikor, hogyan és milyen céllal vette meg a részvényeket. Azt mindkét cég közölte, hogy a Sparnak nincs hatása a Tesco működésére, arra viszont nem válaszoltak, hogy miben nyilvánul meg a Spar részvétele azon kívül, hogy a képviselője ott van a Tesco közgyűlésein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medve járőrözött Miskolcon (videóval)

Medve járőrözött Miskolcon (videóval)

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Koronavírus: 31 halott, 1478 új fertőzött Magyarországon

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása