szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hatóság 48 esetben indított eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot.

346 vendéglátóhelyet ellenőrzött országszerte a Nébih, az ellenőrök tapasztalata szerint az ellenőrzött streetfood egységek és strandbüfék 11,5 százaléka takarítatlan volt, és hiányoztak a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges eszközök is. A hatóság közleménye szerint az ellenőrzött helyek tizedében gond volt a készételek tárolásával is, több esetben nem kerültek hűtőbe a termékek, továbbá a készételeket és az alapanyagokat nem különítették el. Jellemző volt az is, hogy a kisebb helyek nem rendelkeztek zöldség-előkészítővel, miközben tisztítatlan zöldségeket is felhasználtak.

A felügyelők több esetben tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomon követését nem biztosítják, illetve lejárt termékeket is tárolnak. Csaknem minden tizedik helyen hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve is, ám ezt rövid időn belül pótolták.

A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírság értéke meghaladt a 3 millió forintot. Ezen túl 205 kiló élelmiszert kellett kivonniuk a forgalomból, ezek együttes értéke 700 ezer forint volt.

Kedvező tapasztalatokról egyedül az allergénekkel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatással kapcsolatban tudtak beszámolni a Nébih ellenőrei.

A nyári szezonális ellenőrzés augusztus 15-ig tart, többek között Balaton-környéki vendéglátóhelyeket és fesztiválok büféit vizsgálják majd. Idén kiemelt figyelmet fordítanak a grillsajtokra, a növényvédő szerekre, a macskák számára engedélyezett külső élősködők elleni készítményekre, a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, valamint az élőállat-szállítmányokra is.

(Nyitóképünk illusztráció.)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!