szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Szinte biztos, hogy nem a karácsonyi szezon elején piacra dobott új Nokia okostelefonnal hódítja majd vissza a finn...

Szinte biztos, hogy nem a karácsonyi szezon elején piacra dobott új Nokia okostelefonnal hódítja majd vissza a finn cég a tőle elpártolt fogyasztókat. A Windows op-rendszerével futó Lumia 800-as a kedvező szakmai fogadtatása ellenére sem lesz képes arra, hogy a Nokia ázsióját érdemben javítsa, hiszen még a cég régi, Symbian rendszerével üzemelő okostelefonjai is tízszer nagyobb népszerűségnek örvendnek, mint a Windows-os társaik.

Az elemzők szerint az okostelefonok piacán a Google Androidja és az Apple iOS-e mellett nem lesz helye a Windows operációs rendszerrel futó telefonoknak. Az Exane BNP Paribas felmérése szerint az európai vásárlók mindössze két százaléka emelné le a boltok polcairól a Nokia új okostelefonját, elsősorban épp operációs rendszere miatt.

A Microsoft rendszerén futó okostelefonok piaci részesedése is épp ekkora világszerte - 2 százalék, míg az Androidos telefonok a piac közel 50 százalékát, az Apple pedig 15-20 százalékát tudhatja magáénak.

A Nokia az új okostelefonoktól várta a fényt az alagút végén, ám a Lumia közel sem tökéletes. Szoftverhibából fakadóan az új modell akkumulátora gyorsan merül, a hibajavításra 2012 év elejéig várni kell. A Microsoft sem bízik teljes mértékben a Nokiával való együttműködés sikerében, hiszen op-rendszerét a finnek riválisainak is rendelkezésére bocsátja.

Az elemzők további kudarcokra számítanak a Nokiánál, annak ellenére, hogy a hagyományos mobiltelefonok piacán a cég még mindig egyeduralkodó. A Symbian-rendszerű okostelefon-modellek kifutása újabb bevételkiesést okozhat, a Windows modellek sikertelensége pedig borítékolható, így nem csoda, ha egyre többen eladásra ajánlják a Nokia részvényeit, amelyek a Lumia október 26-iki bemutatása óta több mint 20 százalékot zuhantak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél

Trícium szivárog valahonnan a megsérült fukusimai atomerőműnél