szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Az S&P capital IQ legújabb elemzése szerint az első ránézésre megnyugtató harmadik negyedéves amerikai vállalati...

Az S&P capital IQ legújabb elemzése szerint az első ránézésre megnyugtató harmadik negyedéves amerikai vállalati eredmények rossz jövőt jósolnak. Az Egyesült Államok eddig azért kerülhette el a világméretű gazdasági vihart, mert a vállalatai forgalma és pénzügyi eredménye nem mutatott akkora visszaesést. A fő számok az előző negyedévben is megnyugtatók voltak, a második negyedévhez képest az S&P 500 nem pénzügyi cégeinek eredménye 2,6 százalékkal nőtt (az előző negyedévben 4,3 százalékos volt a profitnövekedés). Az USA vállalati szektorának gerincét adó 420 cég összesített bruttó profitmarzsa azonban 1,9 százalékponttal visszaesett július és szeptember között.

Az ameriaki tőzsdei cégek akkumulált összbevételének nyereséghányada az előző negyedévben majdnem olyan nagy mértékben zsugorodott, mint 2010 márciusában, a globális válság mélypontján. A vállalati profitmarzsok ehhez fogható visszaesésére emellett 2011 első negyedévében volt csak példa, amikor a nyersanyagárak az egekbe szöktek, az árak pedig nem követték a költségek növekedését.

Az előző negyedévben azonban annak ellenére csökkent a vállalati profitmarzs az USA-ban, hogy a nyersanyagköltségek nagymértékben csökkentek. A Zerohedge a Capital IQ adatai alapján végzett vizsgálata alapján arra következtet, hogy az év végére akár már a főszámokban is megjelenhet ez a folyamat, sőt, akár a decemberi amerikai vállalati pénzügyi jelentési szezon előtt is érkezhetnek erre vonatkozó előrejelzések az cégektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!