Tetszett a cikk?

A valaha volt talán legfurcsább szerzői jogi vitáról ad hírt az Independent. A jogvita a Planets lemezén található 60 másodperces felvétel körül zajlik. Igaz, a felvétel szó itt nem pontos. A - nevezzük így - szám címe One Minute's Silence, és éppen erről is szól.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Mike Batt - aki a klasszikusokat hegedűn poposító Vanessa Mae sikerkovácsa - új felfedezettje, a szintén feldolgozásokat játszó Planets lemezén hatvan másodpercnyi csöndet helyezett el. Címet is adott neki, így hivatalosan is "szerzeményről" van szó.
A szám felkeltette az 1992-ben elhunyt minimalista zeneszerző, John Cage szerzői jogait kezelő ügynökség figyelmét. Cage egyik szerzői lemezén ugyanis szerepel egy 4'33 című darab, amely egész pontosan négy perc, harminchárom másodpercnyi csendből áll. Mike Batt épp ezért így jelölte meg a szerzőket a Planets albumán: Batt-Cage. John Cage zeneműkiadója mindennek alapján levélben kérte számon Batt-től a szerzői jogok és jogdíjak megsértését. "Csak viccből írtam oda, hogy Batt-Cage" - nyilatkozta Mike Batt, aki szerint nem csorbulnak Cage szerzői jogai, hiszen csöndről van szó. "Ez az én csöndem, nem pedig idézet az övéből" - mondja. Csakhogy, ha társszerzők a csöndben, akkor Battnek fizetnie kell.

Nem ritka egyébként, hogy a feldolgozásokat játszó csapatok csendet, esetleg némi zajt helyeznek el lemezük végén, hogy ne csak előadókként, hanem szerzőkként is kaphassanak jogdíjat az eladott lemezek után. Magyarországon az Irigy Hónaljmirigy követi ezt a gyakorlatot. A paródiacsapat meglehetősen sok lemezt ad el, ám a szerzői jogdíjakból nem részesülnek. Egy jó negyedórás csend vagy teniszlabda-pattogás, esetleg távoli repülőgépzaj azonban hozhat a konyhára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

„Amíg meg nem halok, nem zárhatok be” – veszélyben a legendás Calgary bár

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Nem kell karanténba vonulnia annak, aki a romániai választásokról jön vissza Magyarországra

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon

Felvételi zárlat koronavírus miatt a szegedi szívsebészeti osztályon