A Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeum Budapest Box című kiállítása azokra a budapesti helyszínekre kalauzol, ahol az elmúlt tíz évben a hivatalos művészeti intézményrendszeren kívül kiállítottak, találkozó- és alkotóhelyet, agórát tartottak fenn művészek. Pontosabban azokat kalauzolja, akik iránytű nélkül is otthonosan mozognak a pesti színtéren. Ám akik nem itt élnek, nem ismerték sem a hivatalos, sem a félhivatalos kortárs művészeti szcénát, kissé reményvesztetten bolyonganak a kiállítás terében.

A Budapest Box című tárlat tökéletesen oldja meg feladatát, egyszersmind tökéletes homályt teremt maga körül. Tökéletes a válogatás, valóban azokat a valódi és virtuális helyszíneket mutatja be, amelyeken fontos dolgok történtek az elmúlt évtizedben: "hely"-nek nemcsak a valóságos tereket tekinti, hanem minden csoportosulást, projektet is, amely a művészek közötti interakció terévé vált.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Terek: az Újlak Csoport „foglalt ház” jellegű kiállítótere a Hungária fürdőben és az Újlak moziban. A Mű-terem, a rendszerváltás utáni egyik legelső és legfontosabb új, nonprofit galéria. A Leseraum 2, amely virtuális tér, közép-kelet európai művészek gondolatcseréjének és közös projektjeinek közege. A Buda szívében álló, elhanyagolt Törökfürdő, amely művészeti - és később irodalmi - csoportok színterévé vált. A Manamana alkalmi politikai-művészeti csoportosulás, amely megteremti a maga virtuális agóráját, lapot ad ki, beszélgetéseket és találkozókat szervez a globalizáció, az alternatív életformák és a művészet kapcsolatának kérdéseiről. A Videospace (http://videospace.c3.hu), amely video- és komputerművészek nyitott csoportja, tere a cyberspace.  

Csakhogy az egyre elevenebb kortárs művészeti életről szóló beszámolóval a látogató nem tud mit kezdeni, ha nem tudja, milyen közegben jöttek létre ezek a helyek. Hiányzik a kontextus bemutatása: mihez képest voltak fontosak, mi született itt, és mit képviselt a hivatalos intézményrendszerrel szemben? Hiányzik az egyszerű térkép, amely eligazítana a helyek útvesztőjében. Szöveges és videodokumentáció itt-ott rendelkezésre áll ugyan, de a látogató, ha nem ismeri a budapesti művészeti színteret (vagy nem budapesti), nem tudja, mit lát. Kik, hol, mettől-meddig, mit csináltak – ezekre a nagyon egyszerű kérdésekre lenne kíváncsi.

A hivatalos intézményrendszer réseiben létrejövő kiállítóhelyek épp a közönséget és a művészeket elválasztó, merev múzeumi-kiállítótermi szisztémával szakítottak, a nyolcvanas évekre már fojtogató budapesti kultúrgettó-érzést próbálták oldani. Ki- és levitték a kortárs művészetet a mindennapi élet közegébe. A Budapest Boxon azonban, iránytű híján, azok tájékozódhatnak a legjobban, akik egyébként is benne éltek-élnek a kortárs művészet közegében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

Leslie Mandoki nagyon ért a politikához

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

A nézők belefáradtak a push-up melltartókba

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik