Tetszett a cikk?

A Kortárs Művészeti Múzeum/Ludwig Múzeum Budapest Box című kiállítása azokra a budapesti helyszínekre kalauzol, ahol az elmúlt tíz évben a hivatalos művészeti intézményrendszeren kívül kiállítottak, találkozó- és alkotóhelyet, agórát tartottak fenn művészek. Pontosabban azokat kalauzolja, akik iránytű nélkül is otthonosan mozognak a pesti színtéren. Ám akik nem itt élnek, nem ismerték sem a hivatalos, sem a félhivatalos kortárs művészeti szcénát, kissé reményvesztetten bolyonganak a kiállítás terében.

A Budapest Box című tárlat tökéletesen oldja meg feladatát, egyszersmind tökéletes homályt teremt maga körül. Tökéletes a válogatás, valóban azokat a valódi és virtuális helyszíneket mutatja be, amelyeken fontos dolgok történtek az elmúlt évtizedben: "hely"-nek nemcsak a valóságos tereket tekinti, hanem minden csoportosulást, projektet is, amely a művészek közötti interakció terévé vált.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Terek: az Újlak Csoport „foglalt ház” jellegű kiállítótere a Hungária fürdőben és az Újlak moziban. A Mű-terem, a rendszerváltás utáni egyik legelső és legfontosabb új, nonprofit galéria. A Leseraum 2, amely virtuális tér, közép-kelet európai művészek gondolatcseréjének és közös projektjeinek közege. A Buda szívében álló, elhanyagolt Törökfürdő, amely művészeti - és később irodalmi - csoportok színterévé vált. A Manamana alkalmi politikai-művészeti csoportosulás, amely megteremti a maga virtuális agóráját, lapot ad ki, beszélgetéseket és találkozókat szervez a globalizáció, az alternatív életformák és a művészet kapcsolatának kérdéseiről. A Videospace (http://videospace.c3.hu), amely video- és komputerművészek nyitott csoportja, tere a cyberspace.  

Csakhogy az egyre elevenebb kortárs művészeti életről szóló beszámolóval a látogató nem tud mit kezdeni, ha nem tudja, milyen közegben jöttek létre ezek a helyek. Hiányzik a kontextus bemutatása: mihez képest voltak fontosak, mi született itt, és mit képviselt a hivatalos intézményrendszerrel szemben? Hiányzik az egyszerű térkép, amely eligazítana a helyek útvesztőjében. Szöveges és videodokumentáció itt-ott rendelkezésre áll ugyan, de a látogató, ha nem ismeri a budapesti művészeti színteret (vagy nem budapesti), nem tudja, mit lát. Kik, hol, mettől-meddig, mit csináltak – ezekre a nagyon egyszerű kérdésekre lenne kíváncsi.

A hivatalos intézményrendszer réseiben létrejövő kiállítóhelyek épp a közönséget és a művészeket elválasztó, merev múzeumi-kiállítótermi szisztémával szakítottak, a nyolcvanas évekre már fojtogató budapesti kultúrgettó-érzést próbálták oldani. Ki- és levitték a kortárs művészetet a mindennapi élet közegébe. A Budapest Boxon azonban, iránytű híján, azok tájékozódhatnak a legjobban, akik egyébként is benne éltek-élnek a kortárs művészet közegében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Révész Sándor: Vajon ki ítélheti el a romániai Trianon-törvényt?

Navalnij a ruháit követeli Oroszországtól

Navalnij a ruháit követeli Oroszországtól

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban

Orbán apjának bányacége is részt vett a drágának tartott M4-es beruházásban