Tetszett a cikk?

Az USA-beli Georgia állam második legnagyobb tankerülete, Cobb County olyan szabályozást fogadott el, amely szerint a világegyetem és az élet keletkezéséről egyfajta "teóriaegyensúly" szerint kell tanítani a megye általános iskolásait. Egyaránt helyet adva az evolúciós, darwinista, illetve a bibliai, kreacionista magyarázatnak.

Régi vita végére került pont ezzel a döntéssel Cobb Countyban, amely vita legutóbb idén nyáron lángolt fel, mert - amint a New York Times beszámolt róla - az iskolai szöveggyűjteményeket figyelmeztető melléklettel  látták el, amely szerint "az evolúció elmélet és nem tény", helyes megközelítése pedig "nyitott, figyelmes, ám kritikus". A mellékletet jogi úton megtámadta egy szülő, valamint egy polgárjogi szervezet (az American Civil Liberties Union) képviselője. Kétezer szülő ugyanakkor aláírásával fejezte ki tiltakozását azok ellen a tankönyvek ellen, amelyek az evolúció elméletét tanítják. A megyei  iskolaszék ezek után olyan döntést sürgetett, amely helyet ad a nézetek sokféleségének és nem ütközik az alkotmányba, amely szerint az állami iskola nem lehet terepe egyik vallás igehirdetésének sem.
Ennek nyomán hozta meg a testület a döntést az élet keletkezésének tanításáról. Ülésük után, amelyen leszögezték, nem agitálnak semelyik megközelítés mellett, az egyik testületi tag imára hívta a többieket: "Uram, add, hogy jobban érthessük embertársainkat és elfogadjuk a nézetek sokféleségét!". A döntést ellenző szülők kijelentették, a testület beengedi a vallásos oktatást a világi iskolákba, és rontja az oktatás színvonalát. Egy elszánt testületi tag azonban éppen ezektől a szülőktől óv: "Isten létét tagadni olyan, mint egy építmény tetején állva tagadni magát az építményt".

A világ keletkezésének oktatása más államokban is vitatott. Kansasban csak most iktatták az iskolák tanrendjébe az egész kérdést, miután két éve a folyamatos konfliktusok miatt törölték onnan. Ohio államban az "intelligens tervezés" fogalmát készülnek bevezetni az élet keletkezéséről szóló iskolai tananyagba. Ez a fajok eredével kapcsolatban elfogadná ugyan az evolucionalista megközelítést, ám azt sugallná, mindezek fölött egy teremtő szellem áll, egy Isten, vagy istenszerű teremtő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angolul tanult volna, de miniszterelnök lett a japán kabinetfőnökből

Angolul tanult volna, de miniszterelnök lett a japán kabinetfőnökből

A kormány is elismerte: már jött uniós pénz a pandémiaválság csillapításához

A kormány is elismerte: már jött uniós pénz a pandémiaválság csillapításához

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat

Lelőtte felesége szeretőjét és annak apját is Nyíregyházán, életfogytiglant kaphat