Az USA-beli Georgia állam második legnagyobb tankerülete, Cobb County olyan szabályozást fogadott el, amely szerint a világegyetem és az élet keletkezéséről egyfajta "teóriaegyensúly" szerint kell tanítani a megye általános iskolásait. Egyaránt helyet adva az evolúciós, darwinista, illetve a bibliai, kreacionista magyarázatnak.

Régi vita végére került pont ezzel a döntéssel Cobb Countyban, amely vita legutóbb idén nyáron lángolt fel, mert - amint a New York Times beszámolt róla - az iskolai szöveggyűjteményeket figyelmeztető melléklettel  látták el, amely szerint "az evolúció elmélet és nem tény", helyes megközelítése pedig "nyitott, figyelmes, ám kritikus". A mellékletet jogi úton megtámadta egy szülő, valamint egy polgárjogi szervezet (az American Civil Liberties Union) képviselője. Kétezer szülő ugyanakkor aláírásával fejezte ki tiltakozását azok ellen a tankönyvek ellen, amelyek az evolúció elméletét tanítják. A megyei  iskolaszék ezek után olyan döntést sürgetett, amely helyet ad a nézetek sokféleségének és nem ütközik az alkotmányba, amely szerint az állami iskola nem lehet terepe egyik vallás igehirdetésének sem.
Ennek nyomán hozta meg a testület a döntést az élet keletkezésének tanításáról. Ülésük után, amelyen leszögezték, nem agitálnak semelyik megközelítés mellett, az egyik testületi tag imára hívta a többieket: "Uram, add, hogy jobban érthessük embertársainkat és elfogadjuk a nézetek sokféleségét!". A döntést ellenző szülők kijelentették, a testület beengedi a vallásos oktatást a világi iskolákba, és rontja az oktatás színvonalát. Egy elszánt testületi tag azonban éppen ezektől a szülőktől óv: "Isten létét tagadni olyan, mint egy építmény tetején állva tagadni magát az építményt".

A világ keletkezésének oktatása más államokban is vitatott. Kansasban csak most iktatták az iskolák tanrendjébe az egész kérdést, miután két éve a folyamatos konfliktusok miatt törölték onnan. Ohio államban az "intelligens tervezés" fogalmát készülnek bevezetni az élet keletkezéséről szóló iskolai tananyagba. Ez a fajok eredével kapcsolatban elfogadná ugyan az evolucionalista megközelítést, ám azt sugallná, mindezek fölött egy teremtő szellem áll, egy Isten, vagy istenszerű teremtő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

A karácsonyi vásár közepén kiáltotta el magát, hogy nincs is Mikulás

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria