Tetszett a cikk?

Csúnyán megtréfálta a New Times LA újságírója saját lapját: hírt adott egy készülő reality show-ról, melyben szexuális bűncselekményekért elítélt rabokat eresztenek össze megerőszakolt tinédzserlányokkal. Hogy a szerkesztők nem ellenőrizték a hírt, az súlyos hiba, az olvasókat azonban nem lehet túlzott hiszékenységgel vádolni: a fiktív Survive This! alig tesz  túl a valódi show-kon.

Antoine Oman, aki szabadúszó újságíróként dolgozott a New Times-nak, arról írt cikket, hogy az NBC tévécsatorna leszerződtette Tamar Brookst és Jackie Marrist, két megerőszakolt tizenéves lányt, s ők fogják vezetni az új, főműsoridőben sugárzásra kerülő reality-show-t, mely a Survive This! ("Ezt éld túl!") címet viseli majd. A show-ban nemi erőszak áldozatául esett tinédzserlányokat és nemi erőszakért börtönbüntetésüket töltő rabokat eresztenek össze egy távoli és vad helyszínen. Omar egy Billy Slattery nevű producerről is beszámolt, akit erköcsileg zülött alaknak titulált, s rajta kívül több (mint később kiderült: kitalált) szakértői is megszólaltatott. Az NBC hamar cáfolta, hogy a perverz ötlet tőlük származna.
A lap azóta is magyarázkodik. Szerkesztője, Rick Barrs a New Times sötét napjáról beszél, amely rossz fényt vet a teljes Los Angeles-i újságírásra. "Jó hír viszont, hogy olvasóink nagy része magasan kvalifikált, és átlátott Oman koholmányán. Bárcsak én ne lettem volna akkora balek" - írja.  Pedig az újság intő jelet is kapott: a hírhedt Matt Drudge belinkelte a hírt online pletykalapjába, s erről értesítést is küldött a szerkesztőségbe.
Az olvasók "másik nagy része" azonban elhitte a történetet, néhányan tiltakozni akartak az NBC-nél, de akadt olyan levélíró is, aki a két megerőszakolt tinédzserlány történetét elevenítette fel, s kifejtette, hogy a rajtuk erőszakot elkövetett, egyébként visszaeső bűnöző Roy D. Ratliff tulajdonképpen nem mást, mint kölcsönös beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot létesített fiatalkorúakkal.
A Survive This! ötlete nem is áll olyan távol számos, valóságban futó reality show-műsorétól, így nem meglepő, ha sokan bedőltek a hírnek. Az Egyesült Államokban a CBS tévécsatorna már több sorozatot lefuttatott a Survivor ("Túlélő") című reality show-ból. Ezek lényege, hogy 16 ember két törzsre osztva vetélkedik egymással egy lakatlan szigeten. A kukkolás élményét megadó, s ezzel minden más típusú műsor nézettségét meghaladó TV-sorozatok közül jó néhány a szexre koncentrál, Oman ezzel sem ment tehát túl messze. Az amerikai Fox hálózat például Temptation Island ("A csábítás szigete") címmel futtatott olyan vetélkedőt, amelyben négy, stabil, de nem házastársi kapcsolatban élő párt tesznek ki a testek csábításának egy karibi üdülőszigeten. Ennél is tovább megy a Franciaországban futó Loft Story, amelyben huszonévesek hajtanak arra, hogy intim testi kapcsolatba kerüljenek egymással, de a pénzjutalmat csak akkor viheti el a nyertes pár, ha a játék vége után még fél évig kibírják egymással. Az interneten a 26 kamera által non-stop vett "cenzúrázatlan" verzió is követhető.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

47 magyar író- és költőnő művének címét festették fel egy vízivárosi lépcsősorra

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf