A Megáll az idő jubileumi vetítésén - ahogy a vendégként meghívott rendező, Gothár Péter fogalmazott - a Rocky Horror Picture Showéhoz hasonló jelenségekkel találkozott, többen kívülről tudták és előre mondták a szövegeket, ismerték a filmzene minden egyes hangját. A legenda mégsem intézményesült: a bemutató huszadik évfordulójára rendezett est szeptember 16-án a budapesti Toldi Moziban informális esemény maradt. Nézőtér, vászon és színpad között azonban pillanatokra megjelent az a cinkosság, ami 1982-ben, a bemutató évében. 

Minden korosztálynak más miatt kultuszfilm a Megáll az idő. Akik a nyolcvanas években nőttek fel és ismerték a korszak underground csoportosulásait, vagy akár csak egyszer is voltak akkoriban házibulin, azoknak arról az időről is szól. Akik még fiatalabbak, azoknak a nosztalgiáról, a zenéről, a Sőth Sándor és Pauer Henrik játszotta nagyfiúk gengromantikájáról. S Gothár kortársainak ugyanolyan felkorbácsoló, mint magának a rendezőnek, aki elmesélte: a bemutató óta egyszer sem bírta még józanul egyben megnézni, annyi mindent indít el benne ma is.

Ebben a filmben nem azért nincs hazugság, mert a történetek mind valós, családi történetek, a szereplőket a magyar - akkor még - közelmúlt alakjairól formázták. Hanem azért, mert Gothárék az öröklétnek dolgoztak. A filmben félreérthetetlen 1956, 1968, a disszidálás, az itthonmaradás, a búcsú. Világos, ki hol áll. S ez 1982-ben, a teljesen összamaszatolt magyar valóságban revelatív volt.

Nem azonos a világ, nem azonos a rendszer. Ám a Megáll az idő túlélte a felgyorsult időt. Ma is elevenen hat: a világos beszéd ugyanolyan revelatív. Gothár Péter a film néhány "hazug mondatáról" beszélt ugyan, de ezekről kiderült, a jelenethosszak miatt bekerült töltelékszavak, s legfeljebb csak a rendező és a forgatókönyvíró számára lógnak ki a filmből.

A képlet annyira tiszta, hogy a politikai cenzúra szempontjai is lepattantak róla. Igaz, mint Gothár említette, a történet azért 1967. december 31-én ér véget, mert világos volt: az 1968-as évszám, a Kádár-rezsim 1956 melletti másik nagy, bűnös éve nem szerepelhet benne. Gothár jelezte is, ha nincs komoly nemzetközi sikere már a hazai bemutató előtt, talán dobozban is felejti a hatóság.

A veszteségekről is szólt a jubileumi premier. Ronyecz Mária, Őze Lajos, Hetényi Pál, Kakassy Ágnes, Pauer Henrik már nem élnek. Egy fiú mellettem végtelenül szomorúan dúdolta a film záródalának sorait: "Nem ez a búcsú a végső, várj kicsit, majd elül a szél". Szomorúságába az édesbús nosztalgia és a keserű kevert is belejátszott, de az is, hogy a cinkosság legfeljebb csak percekre éleszthető újjá - s nem tudjuk, ez az elmúlt idő nyeresége, vagy vesztesége-e.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Hiába készül a legtöbb játék Kínában, a magyar gyerekek nem ezekkel játszanak

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!