Tetszett a cikk?

Magától frissülő újság, hátra szerelhető repülőszerkezet, hangfegyver: a legújabb amerikai sci-fi filmek technikai eszközök sorát mutatják be, amelyek korántsem rugaszkodtak olyan messze a valóságtól, mint azt a néző gondolná. Sőt, sokszor épp a tudományos vagy az üzleti élet merít ötleteket a hollywoodi rendezők fantazmagóriáiból. James Bond legfantasztikusabb tárgyaiból októberben még kiállítást is rendeznek Londonban.

Steven Spielberg új filmjéhez még 1999-ben futurista gondolkodókból álló csapatot hívott össze, hogy segítsenek neki elképzelni a világot 2054-ben, amikor filmje, a már itthon is bemutatott Különvélemény (Minority Report) játszódik. Csakhogy a történetben felbukkanó futurisztikus szerkentyűk egy része nem most fogant kitalálói agyában: az a hátra szerelhető repülőszerkezet, amellyel a mozifilmben a főhőst üldöző rendőrök a város felett köröznek, már több mint negyven éve létezik - számos hasonszőrű társával együtt.
1961-ben a híres Bell helikoptergyártó cég tervezte meg az "övrakétának" (rocket-belt) elnevezett masinát, amely azonban nem aratott igazi sikert - derül ki a BBC összeállításából -, mivel komoly bajok voltak a méretével, a manőverezhetőséggel, így a tesztrepülések során a pilóták rendszerint összetörték magukat landoláskor. Az amerikai Millennium Jet cég viszont a közelmúltban adott hírt Solotrek névre hallgató, hagyományos robbanómotorral működő, két propelleres minihelikopteréről. 2001. december 18-án meg is történt a főpróba: Michael Moshier 19 másodpercig tartotta magát jó két lábnyi (majdnem 70 centiméternyi) magasságban (lásd a tesztelésről készült képeket).
A reményteli ’60-as években arra is rájöttek, hogy a nagyon mély, emberi fül által nem is érzékelhető hangok nagy fájdalmat okozhatnak, ami jelentékenyen gazdagíthatná az emberiség agresszivitást szolgáló, addig sem jelentéktelen arzenálját. Ám megfelelően kicsi, hordozható hanggenerátort, amely fegyverként szolgálhatna, nem sikerült előállítani, és a pontos célzással is bajok voltak. Ennek azonban vége: nemrégiben a neves amerikai egyetem, az MIT egyik diákja és az American Technology vállalat végre ígéretes, megfelelő méretű és pontosságú hangfegyvert dolgozott ki.
Októbertől 179 dollárért már a boltokban is kapható az ugyancsak a Különvéleményben látható, kézi vezérlésű képszerkesztő szoftverhez hasonlatos iGesture Pad, amely a hagyományos egérfunkciókat kombinálja a jelbeszéd alapelemeivel. A kommunikációs eszközök körében a rendezők egyik kedvence a magától frissülő újság: a GyriconMedia vállalat a valóságban SmartPaper ("okos papír") néven dobta piacra találmányát, amely akár drótnélküli kommunikáció útján is frissíteni tudja a híreket.
Az amerikai fantasztikus filmek kellékesei gyakran böngészik ötletekért a formatervezési és technológiai magazinokat, de állandó kapcsolatuk van a CIA-vel, az amerikai központi hírszerzési hivatallal is,  így naprakészek az információk a hatóságok rendelkezésére álló legújabb technikai vívmányokról. A gyártóknak ráadásul remek reklámlehetőséget jelent, ha high-tech újdonságaikat - vagy azok tesztverzióit - a filmkészítők rendelkezésére bocsátják: elég csak a Mátrix című filmben felbukkanó Nokia mobiltelefonra gondolni. „Egy új árucikk csak három év elteltével kerül a piacra, a prototípusát viszont odaadjuk a hollywoodi rendezőknek” - mondta Don Levy, a többek között a Szárnyas fejvadász és a Pókember című filmekben is közreműködő Sony Pictures Digital Entertainment marketingigazgató-helyettese a New York Times-nak. 

Megfordítva, a valóságos világ is merít ötleteket a filmekből: William Shatner, aki Kirk kapitányt játszotta az eredeti StarTrek sorozatban, könyvet jelentetett meg, amelyből kiderül: azóta számos, a sorozat által felkarolt technológiai ötletet valósítottak meg egyetemi kutatóintézetek. A Timex cég 70 dolláros áron nemrég dobott piacra egy órát, amely személyhívóként funkcionál, tudja fogadni az e-maileket, és híreket is lehet olvasni rajta - az ötletet a Dick Tracy című filmből vették. A technikai újdonságok filmes felvonultatásában azonban minden bizonnyal James Bond jár az élen: az utóbbi negyven év 007-es filmjeinek legizgalmasabb technikai eszközeiből október 16-án nyílik kiállítás Londonban, a Science Museumban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

A Vidnyánszky-féle kuratórium szerint minden lépésük jogszerű és törvényes volt

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

SZFE: Október 1-jén indulhat a sztrájk

SZFE: Október 1-jén indulhat a sztrájk