Tetszett a cikk?

Október 3-án, a tekintélyes Harvard Egyetem dísztermében osztották ki az idei, úgynevezett IgNobel-díjakat, amelyeket szórakoztató, ám kevéssé fontos találmányokkal és eredményekkel előálló kutatók kapnak meg. A matematikai elismerést két indiai tudós nyerte el, szenzációs új módszerük kifejlesztéséért, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban lehet megbecsülni egy elefánt felületének nagyságát.

Az immáron több mint egy évtizede megrendezett díjkiosztón a nagy tekintélyű Nobel-díj mintájára, s azt parodizálva a tudomány legextrémebb, leghaszontalanabb eredményeit díjazza az Annals of Improbable Research (szabadfordításban: valószínűtlen kutatások krónikája) viccmagazin szerkesztőgárdája. A díjat azok kaphatják, akik olyan tudományos felfedezést értek el, amelyet "nem lehet vagy nem kellene megismételni".  "Ezek olyan kutatások, amelyek láttán az emberek minimum felhúzzák a szemöldöküket, de vannak köztük olyanok is, amelyekre szavakat találni is nehéz" - foglalta össze a rendezvény szervezője, Mark Abrahams a BBC-nek.  

Charles Paxton, a University of St Andrews kutatója azért a tanulmányáért kapta meg a biológiai IgNobel- díjat, amelyben arról értekezett, hogy a struccok miért válnak roppant izgatottá, ha ember kerül tollazatuk közelébe. "A struccok nagyok kedvelik az embereket - nyilatkozta a tudós, aki nagyon büszke a díjra -, sokkal jobban érdeklődnek az emberi faj egyedei, mint saját fajuk képviselői iránt." Az interdiszciplináris kutatásokért járó díjat Karl Kruszelnicki, a University of Sydney kutatója kapta, aki közel 4800 emberen végzett kísérlete során próbált választ találni az emberi köldökben található kosz keletkezésére: kiknél fordul elő, milyen színű és mennyi.

A béke IgNobel egy japán kutatócsoportnak jutott, amiért elősegítették két faj között a harmónia és a békés együttélés kialakulását: Bow-Lingual szoftverük a kutyaugatás feltételezett jelentését fordítja le japánra. Ugyancsak a háziállatok életének megkönnyítéséért járt az elismerés a spanyol Eduardo Segurának, aki macskák és kutyák részére fejlesztett ki speciális mosógépet (higiéniai díj). Az orvosi ál-Nobelt Chris McManus, a University College London kutatója kapta azért a rendkívüli vizsgálatsorozatáért, amelyben megállapította, hogy az antik szobrokon a férfiak bal heréjét nagyobbnak tüntették fel a mesterek a valóságosnál.

A közgazdasági IgNobelt 28 vállalat kapta az "imaginárius számok matematikai koncepciójának üzleti életben való használatáért". Az imaginárius számok olyan, a laikus számára nehezen elképzelhető matematikai konstrukciók (jelölésük: "i"), amelyek közös tulajdonsága, hogy négyzetük -1, azaz negatív szám. Ennek ismeretében nem nehéz elképzelni, mely vállalatok kapták meg a díjat: a hamis könyvelési megoldások sorát alkalmazó, dollármilliárdokat eltüntető és ezzel a befektetőket alaposan megtévesztő Enron, Dynegy, Global Crossing, Qwest Communications, WorldCom és társaik. 

A fizikai IgNobel nyertese a díjkiosztó előtt a bírálóbizottság egyik tagjával beült egy kocsmába sörözni. "Arnd Leikék csak a tudományos kísérletet próbálták reprodukálni" - védekezett az esemény házigazdája, Leike, a müncheni egyetem professzora ugyanis a sörhab viselkedésének tanulmányozásáért részesült a rangos elismerésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Újabb tervekkel állt elő Matolcsy, hogy évi 20 ezerrel több magyar szülessen

Újabb tervekkel állt elő Matolcsy, hogy évi 20 ezerrel több magyar szülessen

Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt

Vádlott lett Fekete-Győr András a Kossuth téri tüntetés miatt