Október 3-án, a tekintélyes Harvard Egyetem dísztermében osztották ki az idei, úgynevezett IgNobel-díjakat, amelyeket szórakoztató, ám kevéssé fontos találmányokkal és eredményekkel előálló kutatók kapnak meg. A matematikai elismerést két indiai tudós nyerte el, szenzációs új módszerük kifejlesztéséért, amelynek segítségével minden eddiginél pontosabban lehet megbecsülni egy elefánt felületének nagyságát.

Az immáron több mint egy évtizede megrendezett díjkiosztón a nagy tekintélyű Nobel-díj mintájára, s azt parodizálva a tudomány legextrémebb, leghaszontalanabb eredményeit díjazza az Annals of Improbable Research (szabadfordításban: valószínűtlen kutatások krónikája) viccmagazin szerkesztőgárdája. A díjat azok kaphatják, akik olyan tudományos felfedezést értek el, amelyet "nem lehet vagy nem kellene megismételni".  "Ezek olyan kutatások, amelyek láttán az emberek minimum felhúzzák a szemöldöküket, de vannak köztük olyanok is, amelyekre szavakat találni is nehéz" - foglalta össze a rendezvény szervezője, Mark Abrahams a BBC-nek.  

Charles Paxton, a University of St Andrews kutatója azért a tanulmányáért kapta meg a biológiai IgNobel- díjat, amelyben arról értekezett, hogy a struccok miért válnak roppant izgatottá, ha ember kerül tollazatuk közelébe. "A struccok nagyok kedvelik az embereket - nyilatkozta a tudós, aki nagyon büszke a díjra -, sokkal jobban érdeklődnek az emberi faj egyedei, mint saját fajuk képviselői iránt." Az interdiszciplináris kutatásokért járó díjat Karl Kruszelnicki, a University of Sydney kutatója kapta, aki közel 4800 emberen végzett kísérlete során próbált választ találni az emberi köldökben található kosz keletkezésére: kiknél fordul elő, milyen színű és mennyi.

A béke IgNobel egy japán kutatócsoportnak jutott, amiért elősegítették két faj között a harmónia és a békés együttélés kialakulását: Bow-Lingual szoftverük a kutyaugatás feltételezett jelentését fordítja le japánra. Ugyancsak a háziállatok életének megkönnyítéséért járt az elismerés a spanyol Eduardo Segurának, aki macskák és kutyák részére fejlesztett ki speciális mosógépet (higiéniai díj). Az orvosi ál-Nobelt Chris McManus, a University College London kutatója kapta azért a rendkívüli vizsgálatsorozatáért, amelyben megállapította, hogy az antik szobrokon a férfiak bal heréjét nagyobbnak tüntették fel a mesterek a valóságosnál.

A közgazdasági IgNobelt 28 vállalat kapta az "imaginárius számok matematikai koncepciójának üzleti életben való használatáért". Az imaginárius számok olyan, a laikus számára nehezen elképzelhető matematikai konstrukciók (jelölésük: "i"), amelyek közös tulajdonsága, hogy négyzetük -1, azaz negatív szám. Ennek ismeretében nem nehéz elképzelni, mely vállalatok kapták meg a díjat: a hamis könyvelési megoldások sorát alkalmazó, dollármilliárdokat eltüntető és ezzel a befektetőket alaposan megtévesztő Enron, Dynegy, Global Crossing, Qwest Communications, WorldCom és társaik. 

A fizikai IgNobel nyertese a díjkiosztó előtt a bírálóbizottság egyik tagjával beült egy kocsmába sörözni. "Arnd Leikék csak a tudományos kísérletet próbálták reprodukálni" - védekezett az esemény házigazdája, Leike, a müncheni egyetem professzora ugyanis a sörhab viselkedésének tanulmányozásáért részesült a rangos elismerésben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

Kamu egyenruhában, fegyverrel rabolt ki egy sofőrt három férfi – videó

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

A legismertebb műsorvezetőjétől vált meg az MTVA kulturális csatornája

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség

Tizenhat helikoptert vásárolt a honvédség