Tetszett a cikk?

Van köztük sztár és olyan is, akit talán a szomszéd se ismer meg. Van köztük műsorvezető, interjúkészítő és olyan is, aki mindössze súgógépről olvas fel szövegeket jól-rosszul. A TV Sztár-paletta című könyv húsz szereplőjét az köti össze, hogy nők és hogy benne vannak a dobozban.

A mai magyar televíziózás legtöbbször nem ismeri fel (vagy nem ismeri el) az alapvető összefüggést: nem a tévé hitelesíti a személyiséget, hanem fordítva. A magyar tévé eltakarja, eltorzítja az egyéniséget; ha van, rátelepszik, ha nincs, ad helyette valamit, amit a néző és lassanként a szereplő is valódinak fogad el.
Ezt igazolja az, ahogyan a kötet interjúit készítő Bodor László és riportalanyait megfestő Gyémánt László összeállítja „sztárpalettáját”, csinos csokrát a hölgyekből. Bulvárinterjúk, tucatkérdések, amelyekre csak tucatválaszok adhatók. Mindenki csapatember, számos példaképe van, akitől rengeteget tanult, mindenkinek messziről vezetett az útja a média világába. Épp arról nem derül ki semmi, hogy ez az út és ez a világ milyen. Ha riportalanyait mint nőket mutatja be Bodor László, a férfiideál és a fiúsítás következik (a hátborzongató "fiúsítás" szót különösen kedveli a kérdező), meg persze a főzés és a divat. 
A valóság elfedését Gyémánt László végzi be. A jó harminc éve kiváló rajzkészségével és formaérzékével indult, azóta  messze az akkori ígéret alatt teljesítő festő giccshelyzetbe hozza modelljeit. Egyetlen hiteles vonás sincs a festményeken, s ennek csak egyik oka a látható kapkodás. A másik a végiggondolatlanság: miért is készülnek olajképek ezekről a nőkről? Mit lenne hivatott kifejezni ez a XIX. századi gesztus? Nemigen készülhet portré 2002-ben anélkül, hogy a festő ezt ne tisztázná. Lenne megoldás, de semmiképpen nem a diszkontáruházi színvonalat meg nem haladó képek. Ha messzebb nem, legalább Andy Warhol popportréiig vissza kellett volna nyúlni.
Húsz ember: történetesen nők, akik benne vannak a dobozban, s ezzel minden egyes magyar tévénéző életében.  Érdemelnének annyit a velük villogó szerzőktől és kiadótól, hogy megmutathassák, kik ők. És érdemelne annyit a néző-olvasó, hogy láthassa, mi a különbség a média által kiosztott szerep és a hús-vér személyiség között. Csakhogy ezekre a kérdésekre egyetlen, amúgy hiteles történetet sem lehet elmesélni: amit kapunk, az a hajnaltól műsorzárásig amúgy is önmaga dicsfényében úszó média dicsérete.
TV Sztár-paletta (Gyémánt László festményei, Bodor László riportjai); Kossuth, 172 oldal

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

Újabb 876 fertőzöttet regisztráltak, elhunyt három beteg

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

A járvány ellenére is nyereséget várnak Mészáros Lőrinc kempingjeiben

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára