Van köztük sztár és olyan is, akit talán a szomszéd se ismer meg. Van köztük műsorvezető, interjúkészítő és olyan is, aki mindössze súgógépről olvas fel szövegeket jól-rosszul. A TV Sztár-paletta című könyv húsz szereplőjét az köti össze, hogy nők és hogy benne vannak a dobozban.

A mai magyar televíziózás legtöbbször nem ismeri fel (vagy nem ismeri el) az alapvető összefüggést: nem a tévé hitelesíti a személyiséget, hanem fordítva. A magyar tévé eltakarja, eltorzítja az egyéniséget; ha van, rátelepszik, ha nincs, ad helyette valamit, amit a néző és lassanként a szereplő is valódinak fogad el.
Ezt igazolja az, ahogyan a kötet interjúit készítő Bodor László és riportalanyait megfestő Gyémánt László összeállítja „sztárpalettáját”, csinos csokrát a hölgyekből. Bulvárinterjúk, tucatkérdések, amelyekre csak tucatválaszok adhatók. Mindenki csapatember, számos példaképe van, akitől rengeteget tanult, mindenkinek messziről vezetett az útja a média világába. Épp arról nem derül ki semmi, hogy ez az út és ez a világ milyen. Ha riportalanyait mint nőket mutatja be Bodor László, a férfiideál és a fiúsítás következik (a hátborzongató "fiúsítás" szót különösen kedveli a kérdező), meg persze a főzés és a divat. 
A valóság elfedését Gyémánt László végzi be. A jó harminc éve kiváló rajzkészségével és formaérzékével indult, azóta  messze az akkori ígéret alatt teljesítő festő giccshelyzetbe hozza modelljeit. Egyetlen hiteles vonás sincs a festményeken, s ennek csak egyik oka a látható kapkodás. A másik a végiggondolatlanság: miért is készülnek olajképek ezekről a nőkről? Mit lenne hivatott kifejezni ez a XIX. századi gesztus? Nemigen készülhet portré 2002-ben anélkül, hogy a festő ezt ne tisztázná. Lenne megoldás, de semmiképpen nem a diszkontáruházi színvonalat meg nem haladó képek. Ha messzebb nem, legalább Andy Warhol popportréiig vissza kellett volna nyúlni.
Húsz ember: történetesen nők, akik benne vannak a dobozban, s ezzel minden egyes magyar tévénéző életében.  Érdemelnének annyit a velük villogó szerzőktől és kiadótól, hogy megmutathassák, kik ők. És érdemelne annyit a néző-olvasó, hogy láthassa, mi a különbség a média által kiosztott szerep és a hús-vér személyiség között. Csakhogy ezekre a kérdésekre egyetlen, amúgy hiteles történetet sem lehet elmesélni: amit kapunk, az a hajnaltól műsorzárásig amúgy is önmaga dicsfényében úszó média dicsérete.
TV Sztár-paletta (Gyémánt László festményei, Bodor László riportjai); Kossuth, 172 oldal

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

Horror szervizköltségek, az 5 millió forintos olajcsere csak a belépőszint

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Megkérték a sárga mellényeseket, hogy inkább ne tüntessenek

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Soha ilyen közel nem repült még szonda a Naphoz, és most még fotót is csinált róla

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő

Iszlám Állam: A mi katonánk volt a strasbourgi merénylő