A Centrális Galéria Szex és kommunizmus című tárlata két dolgot juttathat eszünkbe: a női magazinokat és a férfimagazinokat. Ön szerint teljesíthetetlen elvárás-e a tömegmédia test- és családideálja ugyanúgy, ahogy annak idején a szocializmusé volt?

A Centrális Galéria dicsérendő alapossággal tárja föl a  hétköznapi kommunizmus mögöttünk lévő évtizedeit. A szex és a proletárdiktaúra, illetve a szex és a fejlett szocializmus viszonyát vizsgáló tárlat párja a tavalyi Testformációk - Tömegjelenetek a kommunizmusból című, a szpartakiádokat megörökítő kiállításnak. A formációs tornagyakorlatokban megjelenő, szexualitásától megfosztott, idealizált testképet a kommunisták sem tudták alattvalóikra erőszakolni. A test ördöge nem bújtatható egyenruhába.
A születésszabályozás borzalmas kísérletei, a családi élet rigorózusan ideologikus szemlélete alól kislisszol a kisember: Trabantja tetejére ülteti meztelen asszonyát, és fotózkodik vele. A rendszer bukásáért többet tett a délegyházi nudista strand népe, mint jónéhány reformkommunista, Szűrös Mátyással az élen. Az erotika száműzetett a közbeszédből és a közvizualitásból, visszaszorult az albérletek és kislakások pamlagjaira, a privát fotógyűjteményekbe, végül mégis kitört onnan. Az az NDK-ból átvett csalafintaság sem sikerülhetett, hogy a "Frei Körper Kultur"-t, a szabad testkultúrát a párt legitimálja, szabadság helyett engedélyezze a "kulturált" meztelenséget; a test puszta megjelenése azonnal megkérdőjelezte a rendszert. Tímár Péter Egészséges erotika című filmje 1985-ből a legpontosabb látlelet erről.
A Szex és kommunizmus tárlat rémisztő és édes, egyszersmind nekünk szegezi a kérdést: mit kezdünk a testünkkel a szabad világban? Nem ugyanolyan testterror-e a fitness magazinok karcsú szupernőinek dömpingje?  A férfilapok "miért jobb a sör, mint a nő" típusú, éretlen macsó-malackodós hangneme? Nem válik-e el privát életünktől a tömegmédia családképe ugyanúgy, mint az egykori Ifjúsági Magazin Válogatott magányügyek rovata?  Nem lehet, hogy éppúgy nem tudunk kozmólánnyá válni, ahogy szocialista háziasszonnyá? Ki segít ma feldolgozni, hogy otthon a párunk nem olyan, mint a plakátfiúk és plakátlányok? Meghaladta már a jelenkori szexuális felvilágosítás a Helga című legendás NDK oktatófilmet, a szocialista álmegoldást?
A Szex és kommunizmus tárlat a Centrális Galériában 2003. február 16-ig látható. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Megruházta a tartalékos Realt a CSZKA

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Olcsóbb lesz a gázolaj péntektől

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály