Tetszett a cikk?

A Centrális Galéria Szex és kommunizmus című tárlata két dolgot juttathat eszünkbe: a női magazinokat és a férfimagazinokat. Ön szerint teljesíthetetlen elvárás-e a tömegmédia test- és családideálja ugyanúgy, ahogy annak idején a szocializmusé volt?

A Centrális Galéria dicsérendő alapossággal tárja föl a  hétköznapi kommunizmus mögöttünk lévő évtizedeit. A szex és a proletárdiktaúra, illetve a szex és a fejlett szocializmus viszonyát vizsgáló tárlat párja a tavalyi Testformációk - Tömegjelenetek a kommunizmusból című, a szpartakiádokat megörökítő kiállításnak. A formációs tornagyakorlatokban megjelenő, szexualitásától megfosztott, idealizált testképet a kommunisták sem tudták alattvalóikra erőszakolni. A test ördöge nem bújtatható egyenruhába.
A születésszabályozás borzalmas kísérletei, a családi élet rigorózusan ideologikus szemlélete alól kislisszol a kisember: Trabantja tetejére ülteti meztelen asszonyát, és fotózkodik vele. A rendszer bukásáért többet tett a délegyházi nudista strand népe, mint jónéhány reformkommunista, Szűrös Mátyással az élen. Az erotika száműzetett a közbeszédből és a közvizualitásból, visszaszorult az albérletek és kislakások pamlagjaira, a privát fotógyűjteményekbe, végül mégis kitört onnan. Az az NDK-ból átvett csalafintaság sem sikerülhetett, hogy a "Frei Körper Kultur"-t, a szabad testkultúrát a párt legitimálja, szabadság helyett engedélyezze a "kulturált" meztelenséget; a test puszta megjelenése azonnal megkérdőjelezte a rendszert. Tímár Péter Egészséges erotika című filmje 1985-ből a legpontosabb látlelet erről.
A Szex és kommunizmus tárlat rémisztő és édes, egyszersmind nekünk szegezi a kérdést: mit kezdünk a testünkkel a szabad világban? Nem ugyanolyan testterror-e a fitness magazinok karcsú szupernőinek dömpingje?  A férfilapok "miért jobb a sör, mint a nő" típusú, éretlen macsó-malackodós hangneme? Nem válik-e el privát életünktől a tömegmédia családképe ugyanúgy, mint az egykori Ifjúsági Magazin Válogatott magányügyek rovata?  Nem lehet, hogy éppúgy nem tudunk kozmólánnyá válni, ahogy szocialista háziasszonnyá? Ki segít ma feldolgozni, hogy otthon a párunk nem olyan, mint a plakátfiúk és plakátlányok? Meghaladta már a jelenkori szexuális felvilágosítás a Helga című legendás NDK oktatófilmet, a szocialista álmegoldást?
A Szex és kommunizmus tárlat a Centrális Galériában 2003. február 16-ig látható. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Ha ilyen figyelmeztetés ugrik fel a gépén, zárja be a böngészőt

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Idő előtt állíthatták le a Kovács Béla elleni titkosszolgálati műveletet

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja

Bajban lesz Orbán, ha összeér a sokféle elégedetlenség, de ezt ő is tudja