Feltűnően elszaporodtak a magyar könyvesboltok kínálatában a kultuszminiszter művei. Vagy csak attól tűnnek fel a borítók, hogy rajtuk szerzőként egy miniszter neve áll? Jobban fogynak-e a könyvek attól, ha szerzőjük ismert kormánytag? Mit gondolnak erről a könyvesboltok és a kiadók? És mit gondol Ön?

Az író-kultuszminiszter két könyvével is jelentkezett idén az Elektra Kiadóház. A Megírhatatlan történet a szerző 1999-es elbeszéléskötetének új kiadása, a Tiszta ország azonban új. A szerző kettős szerepében rejlő lehetőséget kiaknázta a kiadó: az utóbbi kötet, amelyben Görgey publicisztikai írásai olvashatók, a Campona-beli új Libri bolt megnyitóján debütált. A megnyitót a szerző tartotta, s mindjárt dedikált is, ami nem tett rosszat az eladásoknak. Az Elektránál a hvg.hu-nak azt mondták, a kiadó és az író "régi jó kapcsolatban vannak", s bár nem volt mindig a szerzőjük, a több kötetét gondozó  Ferenczi kiadó megszűnése után az Elektrával szerződött, igaz,  nem kizárólagosan, csak egy-egy kötetre. A közben kultuszminiszterré lett szerző az új kiadásoknál csak arra kérte őket - tájékoztatott a kiadó - hogy ne pályázzanak a kötetekkel állami pénzekért. (Sem az NKÖM szépirodalmi szakmai kuratóriumánál, sem a Magyar Könyv Alapítványnál nem pályázott idén egy kiadó sem Görgey-kötettel.) Az Elektra jövőre egy Görgey-verseskötet megjelentetését tervezi.
Az Európa Könyvkiadó egy Görgey-könyvvel, az Utolsó jelentés Atlantiszból című 1999-es, regényeket tartalmazó kötet 2001-es újranyomásával, a Holnap kiadó két kötettel szerepel - pontosabban eggyel, két változatban: a Hektor, a hőscincér című 1966-os gyerekkönyv ugyanis Hektor der Heldbock címmel németül is kapható. Mindkettő változatlan, 2002-es utánnyomás. A Holnap kiadónál a hvg.hu kérdésére azt mondták: nem hiszik, pusztán attól, hogy szerzőjük miniszter, jobban fogynának a könyvek; nem is ezért adták ki őket, "egyszerűen elfogyott a két könyv és újranyomtak belőlük". Görgey Gábor nevét még egy aktuális kötetben megtaláljuk: Tallián Hédi saját kiadásában megjelent, Sztárok terítéken című kötetében Bajor Imrétől Kaszás Gézáig hírességek beszélnek a konyhához, az ételekhez fűződő viszonyukról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Szegedi kutatók rájöttek, hogyan lehet kitrükközni a baktériumok szuperképességét

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Ujjlenyomattal lehet majd nyitni és indítani a Hyundai-okat

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill