Tetszett a cikk?

Feltűnően elszaporodtak a magyar könyvesboltok kínálatában a kultuszminiszter művei. Vagy csak attól tűnnek fel a borítók, hogy rajtuk szerzőként egy miniszter neve áll? Jobban fogynak-e a könyvek attól, ha szerzőjük ismert kormánytag? Mit gondolnak erről a könyvesboltok és a kiadók? És mit gondol Ön?

Az író-kultuszminiszter két könyvével is jelentkezett idén az Elektra Kiadóház. A Megírhatatlan történet a szerző 1999-es elbeszéléskötetének új kiadása, a Tiszta ország azonban új. A szerző kettős szerepében rejlő lehetőséget kiaknázta a kiadó: az utóbbi kötet, amelyben Görgey publicisztikai írásai olvashatók, a Campona-beli új Libri bolt megnyitóján debütált. A megnyitót a szerző tartotta, s mindjárt dedikált is, ami nem tett rosszat az eladásoknak. Az Elektránál a hvg.hu-nak azt mondták, a kiadó és az író "régi jó kapcsolatban vannak", s bár nem volt mindig a szerzőjük, a több kötetét gondozó  Ferenczi kiadó megszűnése után az Elektrával szerződött, igaz,  nem kizárólagosan, csak egy-egy kötetre. A közben kultuszminiszterré lett szerző az új kiadásoknál csak arra kérte őket - tájékoztatott a kiadó - hogy ne pályázzanak a kötetekkel állami pénzekért. (Sem az NKÖM szépirodalmi szakmai kuratóriumánál, sem a Magyar Könyv Alapítványnál nem pályázott idén egy kiadó sem Görgey-kötettel.) Az Elektra jövőre egy Görgey-verseskötet megjelentetését tervezi.
Az Európa Könyvkiadó egy Görgey-könyvvel, az Utolsó jelentés Atlantiszból című 1999-es, regényeket tartalmazó kötet 2001-es újranyomásával, a Holnap kiadó két kötettel szerepel - pontosabban eggyel, két változatban: a Hektor, a hőscincér című 1966-os gyerekkönyv ugyanis Hektor der Heldbock címmel németül is kapható. Mindkettő változatlan, 2002-es utánnyomás. A Holnap kiadónál a hvg.hu kérdésére azt mondták: nem hiszik, pusztán attól, hogy szerzőjük miniszter, jobban fogynának a könyvek; nem is ezért adták ki őket, "egyszerűen elfogyott a két könyv és újranyomtak belőlük". Görgey Gábor nevét még egy aktuális kötetben megtaláljuk: Tallián Hédi saját kiadásában megjelent, Sztárok terítéken című kötetében Bajor Imrétől Kaszás Gézáig hírességek beszélnek a konyhához, az ételekhez fűződő viszonyukról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit