A Clash együttes frontembere, a John Mellor néven angol diplomatacsaládba született Joe Strummer ötven éves korában szívrohamban meghalt. Strummer maga választotta a külvárosi rock and rollt,  s a punkzene - és ami utána jött - meghatározó alakja lett.

Joe Strummer évtizednyi hallgatás után 1999-ben tért vissza egy szólólemezzel. A Rock Art and the X-Ray Style ugyanolyan vibráló, felvillanyozó muzsika, mint amilyen a Clash zenéje volt. Legfeljebb bölcsebb és kicsit halkabb. A visszatérés sikere meghozta Strummer kedvét: The Mescaleros néven fiatal zenészekből bandát toborzott, turnézott, majd újabb lemezzel állt elő. A Global-A-Go-Go (2001), amely a legkülönbözőbb népek zenéinek  londoni, ezredvégi keveréke, még letisztultabb munka, mint az előző album. Az indulat azonban, amellyel Strummer énekel, ugyanolyan, amilyet 1977-ben, az első Clash lemez punk-himnuszai, a Garageland, vagy a London's Burning mutattak. A punk(mozgalom) emblematikus zenakara a Sex Pistols volt, a legjobbja viszont a Clash. Kettejükkel született meg a punkzene és -esztétika.
A meghatározó punklemezt a Sex Pistols készítette (Never Mind the Bollocks; 1977), és a banda mindössze másfél év alatt lezajlott tündöklése és bukása maga a tökéletes punk gesztus. Bár a Clash is a Pistols hatására állt össze 1976-ban és kezdett próbálni egy elhagyott gyárcsarnokban a Westway környékén, hamarosan tudatosabb, konstruktívabb lett. A Clash 1979-es London Calling című albumával a rockzene legnagyobbjai közé emelkedett, egyben el is távolodott a punktól. A rock and roll-, jazz-, reggae-, funkelemekkel átszőtt, politikus és okos lemez  csak előjátéka a Clash legnagyobb és legellentmondásosabb vállalkozásának, a Sandinista! (1981) című tripla albumnak. Ezen mindent lemezre rögzítettek, ami csak eszükbe jutott, minden stílust összekevertek, ami csak a kezdődő évtizedet jellemezte a raptől a dubig. Eklektikus, epikus, néhol nehezen fogyasztható, de a mai napig elevenen ható zene született. A Clash,  hogy egy lemez áráért adhassa a hármat, híven a punkmozgalom "le a gazdagokkal"-attitűdjéhez, lemondott a jogdíjakról. A gesztus gazdaságilag tönkretette a csapatot, így más bevételi forrás nem lévén, a végkimerülésig turnéztak. Utolsó közös albumuk, a Combat Rock (1982) már a szétesés jeleit mutatta. A sors és a rockbiznisz iróniája, hogy éppen ekkor lettek világsztárok: a Should I Stay or Should I Go-t az is ismeri, aki a nevüket sem hallotta.
A lemez az első ötbe került az amerikai listákon, így muszáj volt tovább turnézniuk, immár stadionokban, tízezrek előtt. A Clash-nek nem volt való az üzemszerű megasztárrock.  A zenekar dobosa heroinista lett, Strummer kimerült, összeveszett a szintén holtfáradt Mick Jones gitárossal, s a banda 1983-ban bedobta a törülközőt. Jones kiszállt és Big Audio Dynamite néven techno-rock kísérletekbe kezdett, Strummer még összehozott nélküle egy gyatra lemezt (Cut the Crap;1985), aztán abbahagyta. Később filmekben tűnt fel, például Jim Jarmush Mystery Trainjében, kisegített a Pogues zenekarban, filmzenét írt, nevelte a gyerekeit. A Clash újjáalakulásáért felajánlott pénzeket pedig rendre visszautasította. Három éve megújulva tért vissza, s tavaly a Clash-t beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. A zenekar tagjai immár kibékülve ültek egymás mellé, életműinterjú, film készült róluk (Westway to the World). Ez így kerek.  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

Százmilliót nyert egy bebukott erdélyi projektjén a fideszes Bánki Erik

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Ilyet még nem látott: árkot és kazánt szenteltek Magyarországon

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra

Francia miniszter: a zavargások katasztrofálisan hatnak a gazdaságra