Tetszett a cikk?

Az amerikai Lake Superior egyetem 1976 óta minden évben összeállítja a sajtó, a politikusok és az üzleti szféra által elcsépelt, agyonhasznált vagy hibásan alkalmazott angol szavak tiltólistáját. 2003 legcsömörletesebb fordulatai között előkelő helyezést ért el a "tömegpusztító fegyverek", a "kihívás" és az "idő előtti halál". Ön melyik magyar kifejezéseket jelölné a listára?

Idén rekordszámú, háromezer beküldött kifejezésből állította össze az egyetem bizottsága a listát, amely a beküldő indoklásával együtt tartalmazza a legelviselhetetlenebbnek ítélt fordulatokat. Némelyik kifejezés magyar megfelelője éppúgy megállja a helyét a listán, mások magyarul nem használatosak. Angolul tudók számára azonban tanulságos és szórakoztató elolvasni, mivel idegesítik egymást a földön ma legelterjedtebb nyelv használói.
"Tömegpusztító fegyverek" Melyik nem az? - kérdezik könyörtelenül a szóösszetétel beküldői, akik szerint bármely fegyver alkalmas tömegek elpusztítására, ha kellő hatékonysággal alkalmazzák.
"Kihívás" Ma már senkinek nincsenek problémái, csak kihívásokkal néz szembe - véli beküldője a rendkívüli népszerűségnek örvendő eufémizmusról  (melyet a "pozitív gondolkodás" Amerikában mindent átható kényszerattitűdje szült).
"Idő előtti halál" Kísérlet arra, hogy egyes haláleseteket másoknál tragikusabbnak tüntessenek fel. Ki halt valaha is időszerű halált? - mutat lakonikusan a kifejezésben rejlő álszentségre jelölője.
Versenghetne-e a csak magyar nyelven használatos baromságok, klisék és tautologikus kifejezések sora az angol nyelvűekével? Gondoljuk végig.
A Lake Superior State University listája (angolul)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Eladás közben csaptak le a dílerre a rendőrök - videó

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Már ötvennél is többen igazoltan fertőzöttek a szegedi börtönben

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam