Az amerikai Lake Superior egyetem 1976 óta minden évben összeállítja a sajtó, a politikusok és az üzleti szféra által elcsépelt, agyonhasznált vagy hibásan alkalmazott angol szavak tiltólistáját. 2003 legcsömörletesebb fordulatai között előkelő helyezést ért el a "tömegpusztító fegyverek", a "kihívás" és az "idő előtti halál". Ön melyik magyar kifejezéseket jelölné a listára?

Idén rekordszámú, háromezer beküldött kifejezésből állította össze az egyetem bizottsága a listát, amely a beküldő indoklásával együtt tartalmazza a legelviselhetetlenebbnek ítélt fordulatokat. Némelyik kifejezés magyar megfelelője éppúgy megállja a helyét a listán, mások magyarul nem használatosak. Angolul tudók számára azonban tanulságos és szórakoztató elolvasni, mivel idegesítik egymást a földön ma legelterjedtebb nyelv használói.
"Tömegpusztító fegyverek" Melyik nem az? - kérdezik könyörtelenül a szóösszetétel beküldői, akik szerint bármely fegyver alkalmas tömegek elpusztítására, ha kellő hatékonysággal alkalmazzák.
"Kihívás" Ma már senkinek nincsenek problémái, csak kihívásokkal néz szembe - véli beküldője a rendkívüli népszerűségnek örvendő eufémizmusról  (melyet a "pozitív gondolkodás" Amerikában mindent átható kényszerattitűdje szült).
"Idő előtti halál" Kísérlet arra, hogy egyes haláleseteket másoknál tragikusabbnak tüntessenek fel. Ki halt valaha is időszerű halált? - mutat lakonikusan a kifejezésben rejlő álszentségre jelölője.
Versenghetne-e a csak magyar nyelven használatos baromságok, klisék és tautologikus kifejezések sora az angol nyelvűekével? Gondoljuk végig.
A Lake Superior State University listája (angolul)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Novák Katalin: A törvény a pénzkeresés szabadságát adja meg – videó

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Kocsis Máté Tordai Bencének: Büdös a szád, állj már arrébb

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Íme az USA kedvenc vállalatvezetője

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Néhány másodperc alatt eljut egy 3 éves gyerek szintjére a mesterséges intelligencia

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg