Több mint egymilliárd forintot adott az Orbán-kormány a Hídember című filmre, egymilliárdot a Medgyessy-kormány a Sorstalanság megfilmesítésére. Ön szerint kellenek-e, indokolhatók-e a különböző kormányok által adott kiemelt filmtámogatások?

A kormány a Magyar Mozgókép Alapítványon (MMA) keresztül egymilliárd forintot ad Koltai Lajos filmjére, a tavaly irodalmi Nobel-díjat kapott Kertész Imre regényéből készülő Sorstalanságra. A költségvetés általános tartalékából különítik el a pénzt, és csak feltélekkel kapja meg az MMA, illetve a produkció: a film nyelve magyar legyen, a film forgalmazásából származó bevételeket pedig a közalapítványon keresztül filmszakmai támogatásokra kell visszaforgatni. A kormány feltételként szabta továbbá, hogy a Sorstalanság filmjogainak száz százaléka magyar cég tulajdonába kerüljön. A támogatás bejelentése mellett a miniszterelnök azt is közölte, a következő években tízmilliárddal növelik a magyar filmekre költhető pénz mennyiségét.
Rengeteg kritika érte az előző kormányt, amikor 2001-ben költségvetési forrásokat mozgósított néhány kiemelt történelmi filmre a Millennium alkalmából. A Hídember (rendező: Bereményi Géza) 1,6 milliárdos, a Bánk bán (Káel Csaba) 744,7 milliós, a Sacra Korona (Koltai Gábor) 260 milliós költségvetési támogatása tiltakozásra késztette a filmes szakmát, mert közben az MMA-nak jutó, a szakmai kuratórium által elosztható összes költségvetési pénz tíz éve jóformán változatlanul félmilliárd forint körül mozgott. Az előző kormány arra hivatkozott, hogy a kiemelt filmek támogatása nem veszi el mások elől a filmkészítés lehetőségét, mert nem a filmeseknek szánt pénzből, hanem a millenniumi keretből származik.
A Millennium alkalmából fontos, hogy nagy, történelmi filmek szülessenek - szólt a kormányzati érvelés a Hídember mellett. Az első magyar irodalmi Nobel-díj kivételes pillanat, az államnak részt kell vállalnia a Sorstalanság megfilmesítéséből - szól most. Egyre élesebb a vita arról, különbözik-e a két eljárás, nem ugyanúgy az udvari művészet támogatásáról, a szakma megkerüléséről van-e szó. Önnek mi a véleménye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Mégis kapnak 55 milliárdot az eladósodott kórházak

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Újra könnygázt használnak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használnak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést