Tetszett a cikk?

Több mint egymilliárd forintot adott az Orbán-kormány a Hídember című filmre, egymilliárdot a Medgyessy-kormány a Sorstalanság megfilmesítésére. Ön szerint kellenek-e, indokolhatók-e a különböző kormányok által adott kiemelt filmtámogatások?

A kormány a Magyar Mozgókép Alapítványon (MMA) keresztül egymilliárd forintot ad Koltai Lajos filmjére, a tavaly irodalmi Nobel-díjat kapott Kertész Imre regényéből készülő Sorstalanságra. A költségvetés általános tartalékából különítik el a pénzt, és csak feltélekkel kapja meg az MMA, illetve a produkció: a film nyelve magyar legyen, a film forgalmazásából származó bevételeket pedig a közalapítványon keresztül filmszakmai támogatásokra kell visszaforgatni. A kormány feltételként szabta továbbá, hogy a Sorstalanság filmjogainak száz százaléka magyar cég tulajdonába kerüljön. A támogatás bejelentése mellett a miniszterelnök azt is közölte, a következő években tízmilliárddal növelik a magyar filmekre költhető pénz mennyiségét.
Rengeteg kritika érte az előző kormányt, amikor 2001-ben költségvetési forrásokat mozgósított néhány kiemelt történelmi filmre a Millennium alkalmából. A Hídember (rendező: Bereményi Géza) 1,6 milliárdos, a Bánk bán (Káel Csaba) 744,7 milliós, a Sacra Korona (Koltai Gábor) 260 milliós költségvetési támogatása tiltakozásra késztette a filmes szakmát, mert közben az MMA-nak jutó, a szakmai kuratórium által elosztható összes költségvetési pénz tíz éve jóformán változatlanul félmilliárd forint körül mozgott. Az előző kormány arra hivatkozott, hogy a kiemelt filmek támogatása nem veszi el mások elől a filmkészítés lehetőségét, mert nem a filmeseknek szánt pénzből, hanem a millenniumi keretből származik.
A Millennium alkalmából fontos, hogy nagy, történelmi filmek szülessenek - szólt a kormányzati érvelés a Hídember mellett. Az első magyar irodalmi Nobel-díj kivételes pillanat, az államnak részt kell vállalnia a Sorstalanság megfilmesítéséből - szól most. Egyre élesebb a vita arról, különbözik-e a két eljárás, nem ugyanúgy az udvari művészet támogatásáról, a szakma megkerüléséről van-e szó. Önnek mi a véleménye?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Kunhalmi: 2022-ben megmenthetjük az Európai Uniót Orbántól

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Európába jön a világ legjobban gyorsuló hiperautója

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán