Tetszett a cikk?

Oroszország március végén visszaadja Brémának a helyi műcsarnok háború végén elhurcolt grafikai gyűjteményét - erősítették meg Brémában és Berlinben. Az orosz fél szóbeli ígéretet tett a műkincsek visszaszolgáltatásra.

A 364 rajzból és grafikából álló gyűjteményt a háború végén egy Viktor Balgyin nevű szovjet tiszt fedezte fel az egyik brandenburgi kastélyban és vitette haza. A Rembrandt, Dürer és Tiziano grafikáit is tartalmazó anyagot a szentpétervári Ermitázsban őrzik, 1995-ben ki is állították őket. Ez eddig a legjelentősebb gyűjtemény, amelyet Németország visszaszerez Oroszországtól, ahol törvényt alkottak a hadizsákmányként megszerzett műkincsekről, az orosz állam tulajdonának nyilvánítva azokat. A brémai grafikai gyűjtemény azonban nem esik a törvény hatálya alá, mivel Balgyin a saját szakállára cselekedett, amikor rátette kezét a műtárgyakra. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!