Tetszett a cikk?

Mire gondoljunk, így utólag, ha a kádárizmus kellős közepén farmernadrágos fiúk és lányok egy iskolaudvaron forradalmat játszanak, máglyára vetett iskolapadokkal, jelképes kivégzéssel, művérrel, nagyon is valódi rockzenével és érzelmekkel? Már ezt is hagyták? Vagy: ezt persze, hogy hagyták? Ön látta a Petőfi '73-at? Mit gondol róla?

A pápai kollégium udvarán a hatvanas évek nyugati diákforradalmárainak gesztusait ismétlő, vad és gyönyörű lányok és fiúk nem pusztán egy színházi-filmes kísérlet részesei. Pedig Kardos Ferenc rendező az avantgarde kísérletekkel, a happeningművészettel is érintkező csoportszínházi formában játszatta el tizen- huszonéves szereplőivel 1848-49 történetét. A játékot megszakító elemző viták formailag a KISZ-klubok politikai délutánjait idézik, de az értelmes beszélgetés fájó hiányát demonstrálják. A csapatban benne van Oszkay Csaba is, az éppen akkor betiltott Orfeo társulat tagja, s jól működik együtt a más színházi nyelven beszélőkkel: Dörner Györggyel, Csizmadia Tiborral, Can Togay-jal, Kánya Katával, Blaskó Péterrel és a mozgásszínház felé induló Angelus Ivánnal.
A diákok saját történelmi tanulmányaikat is lerombolják, amikor nem visszhangozzák a hivatalos verziót: itt Petőfi nem lánglelkű poéta, Görgey nem áruló, Kossuth nem bölcs vezér. Legfőképpen azonban azt üzenik a nézőnek és a hatalomnak, hogy semmi sem idegenebb a forradalomtól, mint ha az állam monopolizálja. Ha csak jelképesen is, de visszaveszik 1848-at az önmagát folytonosan ’48 szellemével legitimálni akaró szocialista rendszer kezéből, és azoknak adják, akiket illet: kortársaiknak.
Hiba volna a Petőfi’73-at rendszerkritikus, igazi rebellis filmmé avatni, mindössze tiszta beszéd a mellébeszélés és elkenés korszakában. A zenék, a Tolcsvay zenekar és az Illés felvonultatása, a mozgás szabadsága, a ruhák nyugatias, laza viselete rásegítettek a folyamatra: kultuszfilm született. A két évvel korábbi, Gazdag Gyula rendezte Sípoló macskakő még csak intellektuálisan boncolgatta a lázadás lehetőségeit, a Petőfi '73 érzéki szintre hozta: egy dallal, egy farmernadrággal, egy Petőfi-verssel. Aki nem borzong bele abba a sorba, hogy "Akasszátok fel a királyokat!", sosem volt fiatal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!