A Ne az én nevemben (Not in My Name) című brit dokumentumfilm, amely az afganisztáni háború, illetve a békepárti megmozdulások médiareprezentációjáról szól, a beavatkozás ellenzőinek szlogenjét választotta címéül, de korántsem háborúellenes agitka. A BBC vezető újságírói és az angol közélet szereplői vitatják benne a háborús propaganda és a közszolgálati média viszonyát, igen kritikusan. Ön szerint Magyarországon megfelelően működik-e az iraki háború idején a közmédia?

Ha kirakatok törnek be, van hír, egyébként alig - bírálta hazája médiáját a Chris Reeves készítette Ne az én nevemben (Not in My Name) egyik riportalanya, Tony Benn, a brit Munkáspárt veterán pacifista aktivistája. A film a brit és az amerikai média szerepét vizsgálja, s az itthon az objektivitás mintaképének tekintett BBC híradásait is kritikusan szemléli. Adásban le nem ment anyagokat is mutat, például azt az esetet, amikor a BBC kabuli kiküldöttjének szövegét robbanás szakítja félbe, a szomszédos tudósítói bázisra hulló bomba tépi szét a sátrat. A célt tévesztett bomba által lerombolt állomáshely épp az al-Dzsazíra televízióé (amelynek tudósítóit - immár az iraki háború idején - kitiltották a New York-i értéktőzsdéről, miután világgá röpítette az amerikai hadifoglyokról és halottakról készült felvételeket). Megszólal és elemez Jon Snow, a Channel 4 hírműsorának sztárja, John Pilger, az ismert közel-keleti tudósító, Tariq Ali Alkhalifah, az indiai születésű író-publicista, sőt, még Bianca Jagger is. Mindannyian kérdéseket tesznek fel a nyugati világ módszereit illetően. Kilencen ülünk a Kultiplex mozitermében.
Vajon bekerülhetne-e a perifériáról a hazai média főáramába egy-egy ilyen dokumentumfilm, vagy akár csak tudósítás? Az EU és Amerika közt buzgón szélvédett helyet kereső magyar politikai gondolkodás és közbeszéd nem vette fel témái közé az e filmek feszegette kérdéseket. Az "igen-nem" vitára rágörcsölt hazai médiában egyelőre minden, a most alakuló világrendet érintő, ennél árnyaltabb kérdés eltűnik. Pedig volna miről gondolkodni, hisz bombák nemcsak többezer kilométernyire hullottak, hanem tőlünk alig pár százra is.
Önnek mi a véleménye?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Financial Times: Soros György az év embere

Financial Times: Soros György az év embere

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Lefújták a Parlament előtti zászlórudat

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel