Személyes konzultációt kért Pintér Dezsőtől, a tv2 elnökétől Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője a kereskedelmi csatorna Bazi nagy roma lagzi című vasárnapi műsora miatt; az Integrációs Roma Szövetség és más szervezetek hétfőn közleményben fejezték ki felháborodásukat. A tévécsatorna felajánlotta, hogy költségén az Országos Cigány Önkormányzat azonos terjedelmű műsort készíthet, amelyben lehetőséget kap saját szempontjából bemutatni a roma társadalmat.

Horváth Aladár álláspontja szerint a Bazi nagy roma lagzi című műsor sértő a cigányságra nézve, ám, mint mondta, jogászokkal konzultálva nem találtak módot arra, hogy kollektív sérelem miatt polgári peres úton szerezzenek elégtételt az ügyben, ezért fordult Pintér Dezsőhöz. A "humorosnak szánt adás" nem csupán hamis színben tünteti fel a népcsoporthoz tartozókat, valamint alkalmas ellenük indulat, gyűlölet keltésére, de hátráltatja a cigányok egyenjogúvá válását, társadalmi integrációját is - szögezte le az OCÖ elnöke. Az MTI értesülései szerint Horváth Aladár korábban azt fontolgatta, hogy "jóvátételt" kér a tv2-től oly módon, hogy a csatorna néhány héten keresztül fő műsoridőben napi egy percben sugározzon a romákról hiteles képet mutató kisfilmet, valamint támogassa ezek elkészítését.
Az Integrációs Roma Szövetség közleményében úgy vélekedett: a műsor durván megsértette a Magyarországon élő legnagyobb kisebbséget, a cigányokat, amikor bűnözőknek, gépkocsi-feltörőnek, tolvajnak és analfabétának ábrázolta, s ezáltal nevetség tárgyává tette őket. A szervezet álláspontja szerint a műsorban szinte minden negatív sztereotípia szerepelt, ami tovább erősítheti a romákkal kapcsolatos, amúgy is meglévő és a társadalomba begyűrűző gyűlöletet. Mint írják, a műsorszám a gúny, a nevetségessé tevés eszközeivel kommunikált, s így a rasszizmus, előítéletesség megerősítésének szolgájává vált. Mindezek miatt az Integrációs Roma Szövetség haladéktalanul panaszt tesz az Országos Rádió és Televízió Testületnél a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény megsértése miatt - olvasható a közleményben.
Az Index internetes újság információi szerint a Romaveritas délután nyílt levélben szólította fel Gáspár Győző roma előadóművészt: mérlegelje saját felelősségét abban, hogy az EU-csatlakozási kampány egyetlen cigány származású szereplőjeként és a legnagyobb nyilvánosságot kapó romaként az arcát adta a tv2 műsorához. A szervezet szerint a műsor megerősítette a cigányellenes előítéleteket, és sértette a roma közösség önérzetét.
A Bazi nagy roma lagzi című műsort a tv2 vasárnap este, főműsoridőben sugározta. A műsorban az Irigy Hónaljmirigy zenekar tagjai szerepeltek, romákat játszva. Sipos Tamás, a zenekar frontembere a műsort egyszerű paródiának nevezte, amely "görbe tükröt" állít egy magyarországi kisebbség elé. Hangsúlyozta, hogy nem akartak senkit megbántani, és nincsenek előítéleteik a romákkal szemben, de akár elnézést is hajlandóak kérni az érintettektől, bár szerinte erre nem lesz szükség, hiszen az adás "semmilyen tekintetben sem volt rasszista".
A tv2 szerint a műsor célja a szórakoztatás volt: "semmiféle tudatos szándék" nem vezérelte a csatornát, amikor az adás sugárzása mellett döntöttek - szögezte le a tv2 programigazgatója, Poich Lóránd az MTI-hez eljuttatott közleményében. "Őszintén sajnáljuk, ha ezzel bárkit is megbántottunk, és ezúton kérjük elnézésüket" - tartalmazza a közlemény. "A kereskedelmi csatorna mindig is egyenrangú társadalmi csoportnak tekintette és tekinti ma is a romákat, sokat tett integrációjukért, mint ahogyan ezt Horváth Aladár is elismerte a csatornához intézett levelében" - jegyzi meg ugyanakkor a tv2 programigazgatója. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Kásler: Az egyenlőség alapja nem a liberalizmusban, hanem a Bibliában van

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Olyan a Ferrari 2019-es naptára, hogy autóillata és motorhangja van

Értem, tudom, érzem

Értem, tudom, érzem

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök