Tetszett a cikk?

Személyes konzultációt kért Pintér Dezsőtől, a tv2 elnökétől Horváth Aladár, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetője a kereskedelmi csatorna Bazi nagy roma lagzi című vasárnapi műsora miatt; az Integrációs Roma Szövetség és más szervezetek hétfőn közleményben fejezték ki felháborodásukat. A tévécsatorna felajánlotta, hogy költségén az Országos Cigány Önkormányzat azonos terjedelmű műsort készíthet, amelyben lehetőséget kap saját szempontjából bemutatni a roma társadalmat.

Horváth Aladár álláspontja szerint a Bazi nagy roma lagzi című műsor sértő a cigányságra nézve, ám, mint mondta, jogászokkal konzultálva nem találtak módot arra, hogy kollektív sérelem miatt polgári peres úton szerezzenek elégtételt az ügyben, ezért fordult Pintér Dezsőhöz. A "humorosnak szánt adás" nem csupán hamis színben tünteti fel a népcsoporthoz tartozókat, valamint alkalmas ellenük indulat, gyűlölet keltésére, de hátráltatja a cigányok egyenjogúvá válását, társadalmi integrációját is - szögezte le az OCÖ elnöke. Az MTI értesülései szerint Horváth Aladár korábban azt fontolgatta, hogy "jóvátételt" kér a tv2-től oly módon, hogy a csatorna néhány héten keresztül fő műsoridőben napi egy percben sugározzon a romákról hiteles képet mutató kisfilmet, valamint támogassa ezek elkészítését.
Az Integrációs Roma Szövetség közleményében úgy vélekedett: a műsor durván megsértette a Magyarországon élő legnagyobb kisebbséget, a cigányokat, amikor bűnözőknek, gépkocsi-feltörőnek, tolvajnak és analfabétának ábrázolta, s ezáltal nevetség tárgyává tette őket. A szervezet álláspontja szerint a műsorban szinte minden negatív sztereotípia szerepelt, ami tovább erősítheti a romákkal kapcsolatos, amúgy is meglévő és a társadalomba begyűrűző gyűlöletet. Mint írják, a műsorszám a gúny, a nevetségessé tevés eszközeivel kommunikált, s így a rasszizmus, előítéletesség megerősítésének szolgájává vált. Mindezek miatt az Integrációs Roma Szövetség haladéktalanul panaszt tesz az Országos Rádió és Televízió Testületnél a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény megsértése miatt - olvasható a közleményben.
Az Index internetes újság információi szerint a Romaveritas délután nyílt levélben szólította fel Gáspár Győző roma előadóművészt: mérlegelje saját felelősségét abban, hogy az EU-csatlakozási kampány egyetlen cigány származású szereplőjeként és a legnagyobb nyilvánosságot kapó romaként az arcát adta a tv2 műsorához. A szervezet szerint a műsor megerősítette a cigányellenes előítéleteket, és sértette a roma közösség önérzetét.
A Bazi nagy roma lagzi című műsort a tv2 vasárnap este, főműsoridőben sugározta. A műsorban az Irigy Hónaljmirigy zenekar tagjai szerepeltek, romákat játszva. Sipos Tamás, a zenekar frontembere a műsort egyszerű paródiának nevezte, amely "görbe tükröt" állít egy magyarországi kisebbség elé. Hangsúlyozta, hogy nem akartak senkit megbántani, és nincsenek előítéleteik a romákkal szemben, de akár elnézést is hajlandóak kérni az érintettektől, bár szerinte erre nem lesz szükség, hiszen az adás "semmilyen tekintetben sem volt rasszista".
A tv2 szerint a műsor célja a szórakoztatás volt: "semmiféle tudatos szándék" nem vezérelte a csatornát, amikor az adás sugárzása mellett döntöttek - szögezte le a tv2 programigazgatója, Poich Lóránd az MTI-hez eljuttatott közleményében. "Őszintén sajnáljuk, ha ezzel bárkit is megbántottunk, és ezúton kérjük elnézésüket" - tartalmazza a közlemény. "A kereskedelmi csatorna mindig is egyenrangú társadalmi csoportnak tekintette és tekinti ma is a romákat, sokat tett integrációjukért, mint ahogyan ezt Horváth Aladár is elismerte a csatornához intézett levelében" - jegyzi meg ugyanakkor a tv2 programigazgatója. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!