A tv2, bár "semmilyen tekintetben nem tekinti rasszistának" a Bazi nagy roma lagzi című műsorát, amelyben az Irigy Hónaljmirigy zenekar tagjai parodizáltak romákat, roma szervezetektől érkező tiltakozások nyomán felajánlotta, hogy a műsor költségvetésével megegyező összeget ad az Országos Cigány Önkormányzatnak (OCÖ), készítsen a roma társadalmat a "saját szempontjából" bemutató műsorokat. Önnek erről mi a véleménye?

"Mutatkozz be, légyszíves", mondják a felkészületlen riporterek, ha semmit nem tudnak arról, akit be kellene mutatniuk. Poich Lóránd programigazgató hétfőn Horváth Aladár OCÖ-elnök tiltakozására reagálva sietve pénzt ajánlott fel a cigány önkormányzatnak, hogy készítsen műsort a romákról: át akarta ruházni a romák reprezentációjának felelősségét magukra a romákra. Pedig a műsorkészítés a televíziók dolga, akkor is, ha korábban az OCÖ vezetője fontolgatta: a tv2-től azt kéri jóvátételként, hogy napi egy percben sugározzon a romákról hiteles képet mutató kisfilmet, illetve támogassa ezek elkészítését.
Pintér Dezső elnök, Kereszty Gábor vezérigazgató és David Stogel ügyvezető igazgató április 1-jei közleményében elnézést kért a magyarországi roma közösségtől, s kijelentette: a tv2, ahogy eddig, úgy eztán is "minden tőle telhetőt megtesz az előítéletek felszámolásáért, a romák jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjáért."
Nem világos, a tv2 mit tett a cigányság "jogainak érvényesüléséért, társadalmi integrációjáért". A kereskedelmi televíziókban a romákról hitelesen beszélő filmek, riportok nem láthatók, de a róluk szóló viccekkel tele a padlás. A tv2-nek komolyan prezentált roma sztárja, műsorvezetője nincs, csak az önreflexiónak teljességgel híján levő Győzikét, a Big Brother roma szereplőjét dobta a média mélyvizébe.
Ön szerint cinizmus vagy a megoldás szándéka vezette a tv2 vezetését, amikor a roma önkormányzatnak ajánlott fel műsoridőt és pénzt a romákról szóló műsor elkészítésére?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Nekimegy a kormány a Velencei Bizottságnak, marad a bevándorlási különadó

Durvul a Brexit-vita

Durvul a Brexit-vita

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Fekáliával kenhettek össze egy budapesti KDNP-irodát

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó

Másfél év alatt 200 ezer dollárt hozott össze a 12 éves vállalkozó